“We maken het Vlaams Belang veel te makkelijk”

Bart De Wever wil N-VA bevrijden van haar extreemrechts stigma.

Als voorzitter van een oppositiepartij een ideologische stempel drukken op een maatschappij, il faut le faire. Ja, zelfs in Wallonië is Bart De Wever is gekend bij Jean met de claque. Al kampt de burgemeester van Antwerpen daar met een ernstig imagoprobleem. De modale Waal is ervan overtuigd dat De Wever de dag begint met een groet aan de swastikavlag. Ook in Vlaanderen vermoeden velen nog steeds een extreemrechtse schaduw en daar wil De Wever komaf mee maken. In een interview met ‘De Zondag’ flirt Bart De Wever openlijk met de CD&V, terwijl hij luidop droomt van een breed centrumrechts blok naar het beeld van CSU in Beieren.

“De conservatieve kiezers van CD&V zijn gefrustreerd omdat ze zich niet thuis voelen in Vivaldi. De liberale kiezers van VLD zijn gefrustreerd omdat ze wakker zijn geworden in een linkse partij. En veel N-VA-kiezers zijn gefrustreerd omdat wij als grootste partij aan de kant moeten staan. En wie is de lachende derde? De antisysteempartij: Vlaams Belang. We maken het die partij veel te makkelijk”, aldus De Wever in ‘De Zondag’.

Een conservatief blok dus voor een economisch liberale gemeenschap. Dat hij de Katholieken aan boord wil halen is duidelijk. Hij spaart zelfs Wouter Beke (CD&V) met zijn onophoudelijk geklungel. Maar tussen Open Vld en N-VA is het water – na de mislukte regeringsonderhandelingen – nog altijd veel te diep. “Het geld vliegt door ramen en deuren. Er komt zelfs een premie voor werklozen. Wie bedenkt dat? En wie zal dat betalen? Ik vraag me af wat de liberalen in de regering doen.” Een rancuneuze sneer naar de (voorlopig) blauwe vijand.

De Wever kijkt uit naar het einde van de coronacrisis. Oppositie voeren in een gezondheidscrisis is zo goed als onmogelijk. “Als Covid-19 verdwijnt en de puinhoop verschijnt, dán is het aan ons.”

Duidelijk.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More