“We kunnen het niet maken om de meest kwetsbare groep niet eerst te vaccineren”

Wouter Beke heeft geen oor naar de alarmkreten van de jeugd.

Ondanks de open brief om de 16- tot 25-jarigen als essentiële groep in de maatschappij te beschouwen, blijft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) achter de vaccinatiestrategie staan. Nu ja, strategie? Er is voorlopig alleen maar beslist om te starten met de vaccinatie van het gezondheidspersoneel en zorgverleners. Vanaf maart zouden de 65-plussers volgen. Wat daarna komt, wie zal het zeggen.

Nochtans blijkt uit cijfers van onder meer Tele-Onthaal en informatie van Child Focus dat vooral jongeren mentaal lijden onder de coronacrisis. Zelfs de GEMS rapporteert over de zware tol die de coronamaatregelen eist van de jeugd. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 werd aan Beke gevraagd of hier geen conflict tussen de generaties wordt gecreëerd. Doch Beke merkt daar niets van. “Er is net een grote solidariteit”, aldus Beke. “Er is gekozen om eerst de mensen te vaccineren die de grootste kans hebben om in het ziekenhuis terecht te komen en ernstig ziek te worden. Dat is erg leeftijdsgebonden. We kunnen niet anders dan eerst de oudere mensen te vaccineren.”

Maar Wouter Beke is een tjeef van het zuiverste water en dekt zich in met een ‘maar’. Want, aldus Beke, zijn keuze betekent niet dat de vaccinaties geen perspectief kunnen bieden aan de jongeren. “De vraag is wanneer we sommige zaken, zoals onderwijs en vrijetijdsbeleving, weer kunnen openzetten. Op een bepaald moment moeten we de balans maken: hoeveel mensen zijn gevaccineerd, wat is de virologische toestand, en zijn we als samenleving voldoende beschermd.” Daarmee zeg je alles en niets.

Gelukkig eindigt Beke op traditionele katholieke wijze: “Het is niet omdat je gevaccineerd bent, dat je je vrijheid terugkrijgt.”

Amen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More