“We gaan 1,2 miljard euro moeten besparen tegen 2024”

“Een tekort op de begroting van 2,7 miljard euro is te veel.”

Corona is het land nog niet uit, of de gemaakte onkosten worden opgeteld. Vlaanderen gaat (door corona) structureel in het rood. Voor 2024 zou dat opgeteld op zo’n 2,7 miljard euro komen. Gedaan met Sinterklaas spelen.

“Het is te veel”, zegt Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA). Je hoeft geen minister te zijn om tot die conclusie komen. We weten allemaal dat de overheid de coronacadeautjes zal proberen te recupereren. De kans dat dat binnen één generatie zal kunnen, is klein.

Voorlopig hebben we corona nog als excuus, maar in het rijk der vrijheid wordt het weer business as usual. In afwachting daarvan komt Diependaele met een tussenoplossing. Hij wil dat het begrotingstekort tegen het einde van de legislatuur minstens gehalveerd wordt. We spreken dan over 1,2 miljard euro. Begin er maar aan. Hoe? “Saneren”, klinkt het dan  met een mooi, nietszeggend woord. Het bedrag moet volgens minister Diependaele komen van een besparing op de uitgaven en niet door nieuwe inkomsten aan te boren. Bovendien denkt hij niet alleen aan financiële besparingen, maar ook bijvoorbeeld aan efficiëntiewinsten op digitalisering. Rarara, wat zou dat kunnen betekenen?

Maak je borst al maar nat, voortaan zal je je eigen cadeautjes moeten verdienen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More