Wat wordt er zoal betaald met onze belastingen?

We betalen meer en krijgen steeds minder.

Het Laatste Nieuws pakt vandaag uit met een onthullend dossier over onze belastingen. Hoeveel betalen we, waarvoor betalen we en wat krijgen we er voor terug.

Het zal niemand verbazen dat we veel belastingen betalen in ons land. Elke inwoner in dit land gemiddeld 21.110 euro uit per jaar aan belastingen. 2.054 euro méér dan Nederland en zelfs 3.048 meer dan Duitsland. In totaal komen we dan aan een 240 miljard euro voor de Belgische kassa per jaar. Wat gebeurt er dan wel met dat geld? Volgens de ‘Waar-voor-je-geldindex’ van Voka komen we in Europa daarmee van de 24 landen op plaats 19 .

Van De 21.110 euro gaat er 2.967 euro per inwoner naar de gezondheidszorg. Dat is een 9de plaats, maar voor de kwaliteit die we er voor terug krijgen, belanden we op de 16de plaats. We krijgen dus niet echt waar voor ons geld. Reden daarvoor zou de medische overconsumptie zijn. We staan in de top 3 van het aantal medische scans, elke straat heeft wel een apotheker en een kinesist en we betalen per onderzoek en niet op basis van behaalde resultaten.

Verbazend is het relatief klein bedrag dat naar onze wegen gaat, slechts 300 euro per persoon waarmee we op de 20ste plaats belanden en de 19de voor kwaliteit. Iedereen kent wel ergens een weg die er zo slecht bij ligt, dat je er een omweg voor maakt. Experten zeggen dat ons land te weinig investeert in onderhoud en dat wordt stilaan een echt probleem, want onze infrastructuur raakt versleten. Denk maar aan de Brusselse tunnels waarvan het plafond gewoon naar beneden komen.

Aan politie en justitie spenderen we behoorlijk wat geld. We komen zelf op de 3de plaats met 664 euro per inwoner, maar we stranden op een vernederende 16de plaats wat de kwaliteit betreft. We betalen er 3,4 politiemensen mee per 1000 inwoners, in Nederland en Duitsland 3 en in Frankrijk 2,8. Op basis van corruptie en misdaad komen we samen met Franfrijk op de 17de plaats terecht. Frankrijk geeft wel 100 euro per inwoner minder uit.

Van elke 100 euro die ons land spendeert, gaat er 12,1 euro naar onderwijs, oftewel 2.447 euro per inwoner per jaar. Daarmee belanden we op plaats 7 en voor de kwaliteit op plaats 11. De reden voor die zware kost, is wellicht het groot aantal leerkrachten. In onze klassen staat er gemiddeld 1 leerkracht les te geven voor 9 leerlingen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More