Wat mag er nu straks, en wat mag er niet?

Het nieuwe normaal is lang niet het oude normaal.

Wat mag er straks, en wat mag er niet? Om te beginnen is er de ‘maar’ die De Croo woensdag vergat te vertellen. De kleine lettertjes leren ons dat alles wat op 8 mei weer mag, alleen kan als de cijfers gunstig zijn. Welke cijfers, weten we niet, maar zeven op de tien 65-plussers moeten dan gevaccineerd zijn en de druk op de afdeling intensieve zorgen moet zijn afgenomen. Het kan dus nog alle kanten uit. Toch verandert voor 8 mei al een en ander.

Vanaf 26 april mag je weer met twee gaan winkelen (samen met iemand van hetzelfde gezin) in alle winkels, en zonder afspraak. Je mag ook weer naar de kapper, een tattoo laten zetten, je nagels laten doen. Niet-medische contactberoepen mogen vanaf dan weer aan de slag. Je mag weer op reis, ook als de reden niet-essentieel is. Het negatief reisadvies blijft gelden. Wie uit een rode zone komt, moet wel in quarantaine en zonder negatieve coronatest kom je in vele landen niet binnen. Bij terugkeer ben je ook verplicht twee tests te ondergaan. Eentje de eerste dag, en eentje op de zevende dag na aankomst in ons land. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een boete van 250 euro. Ook het invullen van het Passenger Location Form (PLF) blijft verplicht. Kleuters, lager onderwijs, buitengewoon onderwijs en de eerste graad van het middelbaar onderwijs krijgen voltijds les. De tweede en derde graad van het middelbaar worden halftijds in de klas verwacht, de rest van de lessen volgens ze thuis online.

En dan is het wachten tot 8 mei voor het tweede deel van beloftes: de versoepelingen onder voorbehoud. Als alles goed gaat, vervalt op 8 mei de avondklok. Die wordt vervangen door een samenscholingsverbod waarbij men tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends enkel in de openbare ruimte mag met maximaal drie personen of met leden van het eigen huishouden. Cafés en restaurants mogen weer serveren op de terrassen. Als het regent, mag je niet naar binnen. Naar toilet gaan wel. Op begrafenissen mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn. Op 8 mei gaan de pretparken weer open, mag je thuis weer twee personen tegelijk ontvangen, en de cultuursector mag onder strenge voorwaarden ‘wetenschappelijk’ gaan experimenteren.

foto: Plopsaland

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More