Wat je wel en niet moet doen als het straks ijzelt (video)

Een Zuid-Koreaanse dashcam toont alvast wat je niet moet doen.

Wanneer het straks ijzelt of sneeuwt is het aangeraden om je rijstijl aan te passen, ook als je winterbanden hebt. Winterbanden verbeteren de grip op een ijzige baan, maar dat betekent niet dat je met winterbanden niet onderuit kan gaan.

Als je al moeilijkheden hebt om te vertrekken, schakel dan naar tweede, dan is de kans op doorslippen kleiner. Geef niet te veel gas en laat de koppeling langzaam opkomen. Je zou kunnen stellen dat in ijzige omstandigheden elke bruuske beweging uit den boze is, niet alleen bij het gas geven maar ook bij het koppelen. Als je te plots ontkoppelt, maak je je wagen onstabiel.

Pas je snelheid aan en houd voldoende afstand. Vertraag op tijd en schakel een versnelling terug om af te remmen. Weet dat ABS bij ijzige omstandigheden je remweg niet inkort, maar verlengt.

Niet remmen in een bocht, maar voor een bocht. Als je toch remt, nooit bruusk.

Als je wielen blokkeren, het rempedaal loslaten en gelijdelijk afremmen op de motor. Wanneer je toch slipt, ga dan vooral niet plots remmen, vermijd bruuske stuurbewegingen en kijk en stuur in de richting waar je naartoe wilt. Ontkoppel en stuur tegen.

Bij een ongeval, verplaats je best zo snel mogelijk de voertuigen en doe vooral niet wat de Koreaanse man in het filmpje doet.

Heb je een BMW of een andere wagen met achterwielaandrijving: gewoon thuis blijven.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More