Wat EMA wérkelijk communiceerde over risico van coronavaccin AstraZeneca

Volgens de VRT is er geen oorzakelijk verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en mogelijke bloedstolsels en/of tromboses. We hoorden het in Terzake.

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft dat wel niet gecommuniceerd. EMA letterlijk: “Het aantal gemelde gebeurtenissen (van boedstolsels en/of tromboses al dan niet in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes,red.) overschrijdt de verwachte gebeurtenissen en een oorzakelijk verband, hoewel niet bevestigd, kan daarom niet worden uitgesloten.” (eigen cursivering) Het EMA gaat daarom verder met de wetenschappelijke analyse. Dat is anders dan ronduit te stellen dat er geen oorzakelijk of causaal verband is. Het volledige perbericht staat op de website van EMA.

De conclusie van EMA ligt overigens volledig in lijn met wat eerder in Duitsland door het gereputeerde Paul Ehrlich Instituut (PEI) werd gesteld. Het aantal gevallen na een AstraZeneca-vaccinatie is volgens hen statistisch significant hoger dan het aantal cerebrale veneuze trombosen dat normaal gesproken voorkomt in de populatie zonder vaccinatie: “Er zou ongeveer één geval te verwachten zijn geweest, er waren zeven gevallen gemeld.” Dat schreven we hier al.

In Noorwegen durven onafhankelijke wetenschappers vandaag wél een causaal verband te leggen tussen het coronavaccin van AstraZeneca en tromboses.

De wetenschappelijke discussie is uiterst belangrijk aangezien het vooral relatief jonge vrouwen zijn die getroffen worden door deze (gelukkig zeer zeldzame) aandoening. Deze gezonde vrouwen zonder onderliggende pathologieën zouden volgens de data van het laatste jaar de infectie met Covid-19 in de regel overleven, zelfs indien ze niet gevaccineerd zouden zijn.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More