Wat deden gestolen wapens van Mendez bij Staatsveiligheid?

Juan ‘Tonio’ Mendez-Blaya werd begin 1986 vermoord. Mendez was Area Sales Manager (afdeling Defensie) bij FN voor Midden- en Zuid-Amerika. Mendez werd met zes hollow point kogels koelbloedig en zonder sporen vermoord. Mendez werd vier keer in het hoofd geschoten (achter het linkeroor en in het linkeroogkas) en twee maal in de borst.

Daarvoor werden wapens bij Mendez gestolen, onder andere handvuurwapens van FN.

Een voormalige medewerker van de Staatsveiligheid (VSSE): “In 89 vindt men in de brandkast van (topman van VSSE) Albert Raes 4 vuurwapens: 2 handvuurwapens FN GP 9 mm afkomstig van Mendez en 2 Colts .32 (7.65 mm) zonder nummer afkomstig van de CIA. Deze laatste wapens komen rechtstreeks uit de fabriek zonder nummer. Het zijn illegale en dus verboden wapens.”

In 1969 werd Raes adjunct administrateur-generaal van de Belgische Openbare Veiligheid, bij Ludovic Caeymaex, die hij in 1977 opvolgde. Hij oefende de functie uit tot in 1990. Hij werd in de uitoefening hiervan gesteund door de opeenvolgende ministers van Justitie, meer bepaald door Alfons Vranckx (die hem benoemde), Herman Vanderpoorten, Renaat Van Elslande, Philippe Moureaux en vooral Jean Gol.

Onder Raes maakte de VSSE zich iets losser van de VS (CIA) en probeerde meer samen te werken met Europese diensten. Niet iedereen was tevreden met die strategie.
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More