Was corona de lijm die Vivaldi bij elkaar hield?

MR doet De Croo Struikelen over hoofddoekenkwestie.

“Het probleem van de regering is niet Denis Ducarme (MR), maar Georges-Louis Bouchez (MR)”, zei zowel Vincent Van Peteghem (CD&V) als Frank Vandenbroucke (Vooruit). De vraag is of de MR nu wel of niet tegen de benoeming van van Ihsane Haouach was. De vrouw draagt een hoofddoek en mag van Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo), met dat religieus symbool, de functie van regeringscommissaris waarnemen bij – hou je vast – het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM).

Die benoeming gebeurde al een maand geleden. Deze week liet Bouchez verstaan dat de MR niet akkoord was/is met die benoeming omdat die niet te verenigen valt met het neutraliteitsbeginsel van de overheid.

Daarna ging de politieke bal aan het rollen. De Croo (Open Vld) verdedigde donderdag tijdens het vragenuurtje de aanstelling van Haouach en zei dat er geen enkele partij op het kernkabinet de aanstelling in vraag stelde. Wat dan weer werd tegengesproken door zijn vice-premier en minister van Middenstand David Clarinval (MR). Waarop de oppositie bij monde van N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover, vroeg wie er loog, Premier De Croo of MR-vicepremier David Clarinval.

De Croo sloot uiteindelijk de discussie op z’n Belgisch: “Als er discussie is op de kern, dan zijn er twee opties: ofwel wordt de genomen beslissing gehandhaafd, ofwel komt er een initiatief om een beslissing te wijzigen. Uiteindelijk werd de beslissing niet in vraag gesteld en is er geen voorstel gekomen om de beslissing te herzien of te annuleren.”

“Wie denkt u te overtuigen?”, reageerde De Roover. Hij verweet de premier een totale minachting tegen de publieke opinie, maar ook tegen het parlement en de oppositie. En beschuldigde hem van een leugen. “Waar is uw moraliteit nog? U hebt een arrogantie die alles weg heeft van een kruik die ongetwijfeld zal barsten.”

De barsten in de Vivaldi-coalitie zijn er al lang. Het probleem is dat de lijm – corona – die het boeltje bij elkaar hield, langzaam verdwijnt.

N-VA bewoog hemel en aarde om De Croo nog uitleg te laten geven, maar de meerderheid stemde de vraag ’s avonds gewoon weg.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More