Waarom zijn experten en overheid zo bang voor de zelftests?

Van Gucht: “Een negatief resultaat wil niets zeggen.”

De lancering van de zelftests – vanaf vandaag te koop in de apotheek – is een ultiem voorbeeld van de betutteling van experten en beleid. Eens te meer wordt de bevolking herleid tot een stelletje domme sjoemelaars.

“Die zelftesten zijn geen snoepjes”, zegt microbioloog Herman Goossens. “Eerst verdelen via de apothekers geeft ons de kans om helder uit te leggen hoe ze gebruikt moeten worden.”

“We zien deze zelftesten niet als een toegangsticket tot bepaalde activiteiten”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

“Alle goede uitleg van virologen ten spijt over de noodzaak van combinatie mét andere maatregelen: sneltests zullen impact hebben op gedrag en geven (vals) gevoel veiligheid”, schrijft cognitief psycholoog Wouter Duyck op Twitter.

“Wie een negatief resultaat krijgt, kan effectief vrij zijn van corona. Maar er bestaat ook een kans dat die persoon gewoon niet genoeg virus in de neus heeft om positief te testen via een zelftest, of de zelftest simpelweg op de verkeerde manier heeft gebruikt”, aldus Steven Van Gucht.

Waar zijn ze zo bang voor? Dat mensen willen weten of ze positief zijn of niet? Of ze de absolute controle – die ze nu al een jaar hebben – dreigen te verliezen. Wie de moeite doet om naar de apotheek te gaan om zich te testen, is een niet perse van het kaliber van El Kaoukibi, die er alleen maar op uit is om de boel te beduvelen. De kans is groot dat hij/zij die zich de moeite getroost om zo’n spul in huis te halen, weet dat een een negatieve test niet voor 100 procent zekerheid geeft. Het is er langs alle kanten ingeramd en zij die het nieuws via de schotelantenne binnen trekken, weten wellicht niet eens er vandaag bij de apotheek iets nieuws te koop is.

“Slechts voor tachtig procent accuraat’, klinkt het. Is dat niet meer dan de bescherming die sommige vaccins bieden?

Ondanks de vele waarschuwingen van de ‘geleerden’ wil minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) er de scholen mee openhouden. Hij mikt op 400.000 zelftesten per week. Dat is een test op zich.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More