Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Waarom zijn er nu toch zoveel klaprozen?

Redactie - 11-06-2021

“Het zaad is geduldig”.

Is het je ook al opgevallen dat er dit jaar zoveel klaprozen staan in bermen en weiden. "Er zijn absoluut meer klaprozen dan andere jaren", zegt Roosmarijn Steeman, plantenexpert van Natuurpunt op Radio 1. "De voorbije zomers waren zeer warm, waardoor alle meerjarige planten in de bermen zijn afgestorven door de droogte. En die vrijgekomen ruimte heeft de klaproos duidelijk ingenomen."

De klaproos is een hele bijzonder plant. Eentje die zich niet laat vangen voor een vaas, want hij laat in no time zijn kopje hangen als je hem plukt. De klaproos groeit graag op kale bodems, plekken waar nog geen andere planten staan. In droge, voedingsarme bodems ook en omwoelde grond zoals afgegraven terreinen. De definitie van een slagveld, zeg maar. Slagvelden waren een ideale plek voor klaprozen om te kiemen en te bloeien. De klaproos is daarom – mede door de bloedrode kleur – het symbool geworden van de Eerste Wereldoorlog.

Dit jaar zijn er meer dan anders. De verklaring daarvoor zijn de verschroeiende zomers van de laatste jaren. Daardoor stierven andere kleine plantjes af en kwam er ruimte voor het klaprozenzaad om zich te ontkiemen. Het zaad van klaprozen is namelijk geduldig en kan tientallen jaren zijn kans afwachten tot de omstandigheden gunstig zijn. Zoals dit jaar. 

Klaprozen

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken