Waarom onheilsberichten van virologen steeds minder effect zullen hebben

De vaccinatiecampagne komt eindelijk op snelheid en dat is goed nieuws. Mensen die zich willen vaccineren, krijgen de mogelijkheid om dat te doen en hierdoor beschermen ze niet alleen zichzelf, maar ook de anderen.

De inzet van de coronavaccins is eigenlijk een enorm wetenschappelijk en logistiek succes en dat kan niet genoeg benadrukt wordt. Het mooie is bovendien dat niet iedereen gevaccineerd hoeft te worden. De antivaxers en anderen die geen prik willen, hoeven niet eens naar het vaccinatiecentrum te komen. Bedoeling is dat zo veel mogelijk mensen vrijwillig geprikt worden. Van zodra een bepaald percentage bereikt is – wetenschappers discussiëren volop over dat percentage, dat ook afhankelijk is van de variant – zal de bevolking vrijer kunnen leven. Corona zal nooit helemaal weg zijn, maar het zal ons leven niet meer beheersen zoals in het laatste jaar.

Sommige burgers zijn bang dat de mutanten – de Engelse, de Braziliaanse, de Indische – de vaccinatiecampagne zullen saboteren. Die kans bestaat, maar is erg klein. In de regel wordt een virus minder virulent naar verloop van tijd. Over een paar jaar moet het nieuw coronavirus een vrij onschuldig virusje zijn.

Door buitenlandse ervaringen (Groot-Brittannië, Israël en de VS) weten we dat de vaccinatiestrategie werkt. Ook bij ons zal het lukken. Het heeft dan ook geen enkele zin dat mediageile en studioverslaafde virologen en infectiologen de burgers bang blijven maken met doemberichten en onheilsboodschappen. Door de kracht van de vaccinatie zal de coronacrisis geleidelijk verminderen. Voor die virologen zal het wel even afkicken zijn, na ruim een jaar bangmakerij.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More