Waarom moest het ‘geheime rapport’ gelekt worden?

Heeft De Croo een duwtje in de rug nodig?

Wie lekte het ‘geheime rapport’? Waarom? Waarom mochten wij de inhoud van dat rapport niet weten? Waarom ‘moeten’ wij de inhoud van dat rapport nu wel weten? Wie heeft er baat bij dat het rapport op deze manier wordt verspreid?

Iedereen kan antwoorden op die vragen, maar zonder harde bewijzen. Al roept de tweet van journalist Jeroen Bossaert – die het rapport kon inkijken en de inhoud ervan publiceerde in ‘Het Laatste Nieuws’ – wel vragen op. “Corona-commissariaat dumpt plots om 19u47 drie rapporten in mailbox van alle journalisten. Waaronder ook het cofidentiële rapport over opmars Britse variant.” Het lijkt erop dat iemand De Croo – al dan niet op bestelling – een duwtje in de rug geeft om te kunnen/durven beslissen.

Wat stond er in dan wel in dat rapport? Kort samengevat:

  • De Britse variant zou geen 30 procent meer besmettelijk zijn, maar 65 procent. De methode van de Britten zou niet accuraat zijn.
  • Tegen eind februari zou negentig procent van alle positieve gevallen de Britse variant dragen. De mutatie verspreidt zich dus razendsnel
  • Het zijn de reizigers (toeristen) die de nieuwe variant hebben geïntroduceerd en ook de jongeren spelen een rol in de verspreiding ervan.
  • De R-waarde zou binnen enkele weken toenemen tot 1,65. De huidige maatregelen missen hun effect.

Een zeer onrustwekkende beeld, dat meteen ook weer gerelativeerd wordt. “Panikeren heeft geen zin, maar we moeten wel alle scenario’s voorbereiden”, zegt Marc Van Ranst. “Het rapport bevestigt deels dingen die we al wisten”, aldus Vandenbroucke.“Het rapport toont aan dat die voorstellen van de gemeenschappen, de juiste waren.”

Zeg die afspraak met de kapper maar af.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More