Waarom La Boum perfect legaal is

De Croo en Verlinden zetten een klein politieleger in tegen Brusselse jongeren.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) herleidde La Boum tot een grap. Zij is al even wereldvreemd als premier De Croo (Open Vld) die waarschuwt om niet naar ‘La Boum 2’ te gaan omdat het “een valstrik is om zaken fout te doen lopen.” Voor alle duidelijkheid, wij staan niet achter knokpartijen in het Ter Kamerenbos. Maar is het niet dwaas om de acties te negeren en de jongeren te stigmatiseren als criminelen?

Minister Verlinden is er niet in geslaagd om de organisatoren van ‘La Boum2’ te vinden. Niet alle CD&V’ers hebben blijkbaar even goede banden met de Staatsveiligheid als Joke Schauvliege. Zou het kunnen dat zij zelf een beetje de organisator van het gebeuren is, of op zijn minst het ‘waarom’ van de ‘opstand’?

De jongeren in dit land hebben zich opgeofferd voor een virus dat eigenlijk het hunne niet is en krijgen als beloning de matrak, in plaats van een luisterend oor . Als ‘La Boum’ een grap is, is het dan niet de grap van de nar die er de waarheid in verpakt voor de ‘hofhouding’?

Volgens Annelies Verlinden zijn de organisatoren van de tweede editie niet dezelfden als die van het eerste feest. De Facebookpagina achter het evenement van zaterdag, is donderdag verwijderd. Maar toen hadden al meer dan 8.000 mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn. Verlinden benadrukt dat er “geen enkele toelating is gegeven of gevraagd door de organisatoren van La Boum 2, hoewel we testevenementen mogelijk hebben gemaakt”.

Is dat het antwoord op het grote ongenoegen? Dat het volk niet moet zeuren, omdat ze testevenementen hebben gekregen? De ministers wassen hun handen in onschuld en laten de politie een opsporingsbericht verspreiden met foto’s van vier amokmakers. Ziezo, dat zal ander tuig het afschrikken.

Om picknickers nog meer af te schrikken, waarschuwt het parket van Brussel, de politie en burgemeester Philippe Close (PS) in een gezamenlijk persbericht dat deelnemers aan La Boum 2 in het Ter Kamerenbos een boete of administratieve aanhouding riskeren. 

Maar riskeren de jongeren een boete, of is het overheid die op de vingers zal worden getikt? Door de beschikking op 31 maart van een Franstalige voorzitter van de rechtbank van Brussel begeeft de regering zich in de illegaliteit. Minister Verlinden klasseerde ook dat vonnis als een soort grap en voelde zich niet meteen aangesproken. Ze ging in beroep. Maar het arrest van het hof van beroep van 27 april heeft aan deze situatie niets veranderd. De debatten werden heropend, maar de beschikking in kortgeding werd niet vernietigd. Deze kortgedingbeschikking bestaat dus nog altijd. Zij is ook uitvoerbaar, wat geldt voor elke beslissing in kortgeding uit kracht van de Wet.

Met andere woorden: ‘La Boum 2’ is eigenlijk helemaal legaal. Het juridische waarom, lees je hier: vonnis30maart2021

Het collectief L’Abîme vraagt ondertussen in een Facebookbericht om meer empathie te hebben met jongeren die zich op een ‘vreedzame manier’ willen uitdrukken. “Er spreekt weinig empathie voor de jongeren uit de recente verklaringen van personen zoals Annelies Verlinden, de minister van Binnenlandse Zaken, of Philippe Close, de burgemeester van Brussel-Stad. Er wordt niet geluisterd naar hun frustraties.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More