Waarom het coronapaspoort niet onschuldig is: het rijk van de vrijheid is geen land van pasjes en doorvoerbewijzen

Ik wil geen 'toffe zomer' met de coronapas van Vandenbroucke.

Het gebruik van een zogenaamd ‘coronapaspoort’ wordt volgens politici een must voor de zomer. “Vergéét anders grote evenementen”, aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in de media.

Ook moraalfilosoof Patrick Loobuyck (UGent), die samen met andere experts een advies formuleert over zo’n paspoort, pleit er volgens De Standaard voor. Maar gelijkekansencentrum Unia blijft terecht bezorgd, net zoals Vlaams parlementslid Schiltz (Open VLD).

Het coronapaspoort is een voorwaarde voor een ‘toffe zomer’ met, in de tweede helft van augustus, festivals. Voor federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) is het een no-brainer.

In Vlaanderen is parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) tegen. Minister Beke wil het invoeren op Vlaams niveau en wil zelfs dat Vlaanderen het voortouw neemt. Schiltz in het parlement: “Op dat moment (medio juni), wanneer ook aan een aantal voorwaarden is voldaan die u zelf naar voren hebt geschoven (als iedereen de kans had om zich te vaccineren), lijkt zo’n paspoortattest, of hoe u het ook noemt, mij overbodig. Dan kom je toch op een punt dat de individuele keuzevrijheid de ander niet mag dwingen om met zo’n paspoort of met zo’n attest geconfronteerd te moeten worden.”

Schiltz nog: “En dus stel ik mij de vraag of op dat moment de collectieve bescherming niet moet zorgen voor de individuele vrijheid. Dat klinkt misschien raar voor een liberaal, maar ik geloof dat op dat moment, bij 70 of 80 procent vaccinatie, het toch voldoende moet zijn om niet te moeten grijpen naar een instrument zoals een corona-attest.”

Schiltz heeft niet alleen gelijk en verdient de volledige steun, en indien dit het standpunt is van de Open VLD in de Vlaamse regering, dan kan dit een breukpunt worden binnen die coalitie bestaande uit N-VA, CD&V en Open VLD. N-VA en CD&V zijn immers voor het vrijheidsbeperkende coronapaspoort.

Sommigen stellen de coronapas voor als een rijbewijs. Dat is wel niet hetzelfde. Niemand is verplicht om dat rijbewijs te halen, terwijl je toch een coronapas zal nodig hebben om grootschalige evenementen te bezoeken of om te reizen. En gaan studenten in het najaar ook een dergelijke pas nodig hebben om fysiek les te volgen? En leraars? Het zal niet bij die grootschalige vrijwillige evenementen van de zomer blijven. De coronapas zal de maatschappij binnenglippen en zal er ook blijven, ook als de coronacrisis al lang voorbij is. Daarom wil ik geen ‘toffe zomer’ als daar een dergelijke pas aan verbonden is.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More