Waarom België naast het Europees centrum voor cyberveiligheid (ECCC) greep

Boekarest is de thuisbasis voor het European Cybersecurity Industrial, Technology and Research Competence Center, kortweg ECCC, geworden. Het zal zich onder meer focussen op het samenbrengen van investeringen rond cybersecurity onderzoek, technologie en industriële ontwikkelingen.

Volgens premier De Croo haalde ons land in de eerste ronde 8 stemmen, het hoogste aantal van alle kandidaten. In de tweede ronde gingen 12 stemmen naar België, 15 lidstaten stemden voor Roemenië.

Volgens de media speelden onder meer de traagheid in het 5G-dossier en het feit dat onze operatoren gebruik maken van Chinese netwerkapparatuur daarbij een rol. Maar ook de vaststelling dat ons land versnipperde bevoegdheden heeft en traag is met het omzetten van EU-wetgeving speelt een rol. Is dat wel zo?

De Croo: “De keuze voor Roemenië was vooral ingegeven door de intra-Europese politieke dynamiek die vooral in de tweede ronde sterk heeft gespeeld. Vooral het feit dat Roemenië, in tegenstelling tot België, nog geen enkel Europees agentschap huisvest, heeft helaas in ons nadeel gespeeld. Met de steun van een aantal andere landen die vanaf 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden, heeft Roemenië ervoor gekozen voorrang te geven aan de lidstaten die nog geen EU-instellingen of -agentschappen huisvesten.”

De Croo tot slot over de Chinese aanwezigheid in een schriftelijk antwoord op een parlementaire vraag: “Via persoonlijke contacten heb ik kunnen vaststellen dat de 5G-connectiviteit van het toekomstige centrum hierdoor niet in het gedrang zou komen, maar juist zou worden versterkt door de nadruk te leggen op de cyberveiligheid.”


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More