Waarom alle vaccins in België weer in de vuilbak mogen

Stop er maar mee mannekes, goed geprobeerd, maar dit is nog idioter dan water naar de zee dragen.

Terwijl ze in Belgistan bakkeleien over een bubbel van acht of tien in de buitenlucht, een horeca die nog twee maanden gesloten blijft en een avondklok die nog langer dan twee maanden zal gelden, is corona – de Britse variant ten spijt – al lang geen frontpaginanieuws meer in Brexit-land.

Ze vaccineren ginds sneller dan Marc Van Ranst Twitteraars kan blokkeren, en dat is bijna tegen lichtsnelheid. 19,6 miljoen Britten zijn er al gevaccineerd, en theoretisch gezien zou tegen eind juli iedereen er geprikt moeten zijn.

Dat de Britten er de zweep opleggen bij het vaccineren, laat zich ook zien in de cijfers: die zijn er al een tijdlang in vrije val.

De Britten mogen dan wel de komiek Benny Hill gehad hebben, maar wij hebben nog steeds de Benny Hill-comedyshow.

Wie moet er eerst gevaccineerd worden? De ouderen natuurlijk, die zijn het meest kwetsbaar. Nee, de jongeren, want die zitten in volle ontwikkeling, en zij zouden dan als eerste weer ‘vrij’ kunnen. Maar nee gij, eerst moet iedereen een vaccin vooraleer er iemand weer ‘vrij’ mag. Oké dan, we beginnen er aan en we zien wel waar we uitkomen.

In ieder flacon zit nog een spuitje extra. Ja maar ja, dat moogt ge zo niet gebruiken, we zetten de volgende levering nog even op ‘hold’. Ge liegt! Nee, ge liegt zelf!

We kunnen de tweede prik misschien beter even uitstellen en iedereen alvast een eerste prik geven, zodat iedereen al in zekere mate beschermd is. Niks daarvan! Dat staat zo niet in de bijsluiter, we volgen de bijsluiter! Ja maar ja, mannekes, waar moeten we die vaccins nu stockeren? Bij ‘eerste prik’, of bij ‘tweede prik’, wat is het nu?

Voilà zie! Morgen doen we in Brussel het grootste vaccinatiecentrum van het land open! Tienduizend mensen per dag zullen er hier gevaccineerd worden! (‘s anderendaags): Waar is hier al dat volk nu? Die vaccins zijn al uit de vriezer gehaald zulle, en hier komt niemand opdagen! Fuck, we zijn de uitnodigingen vergeten te versturen…

Gisteren was 2,88 procent van alle inwoners van België gevaccineerd. Acht dagen geleden was dat 2,73 procent. Of met andere woorden: in een week waarin de vaccinatiecentra ‘op volle toeren draaien, wordt 0,15 procent van de Belgische bevolking gevaccineerd. Dat wil dus zeggen dat het nog bijna tien jaar zal duren vooraleer 75 procent van de bevolking gevaccineerd is. 75 procent van de bevolking is nodig om de groepsimmuniteit te bereiken.

Voor de optimisten die denken dat we dan in het jaar 2031 toch wel verlost zullen zijn van de avondklok, hebben we meteen een domper.

Men weet op dit moment met zekerheid dat wie twee prikken kreeg, drie… maanden later nog steeds beschermd is. Hoe lang het vaccin beschermt, weet op dit moment geen hond. Sommige knappe koppen zeggen dat het coronavaccin – net als de griepspuit – ieder jaar herhaald moet worden, optimisten beweren dat ze toch wel een jaar of vier moet beschermen.

Stel dat die optimisten gelijk hebben. Over vier jaar is, aan het huidige tempo, zowat één derde van de Belgische bevolking gevaccineerd. Die één op drie gelukkigen, die dan ongeduldig in hun kot zitten te wachten tot eindelijk de rest gevaccineerd is en het leven weer ‘normaal’ kan zijn, moet dan opnieuw gevaccineerd worden.

Om maar te zeggen: op deze manier is die hele vaccinatiecampagne eigenlijk redelijk nutteloos, al kan het voor sommigen als bezigheidstherapie wel tellen. Moesten zij die de vaccinatiecampagnes leiden nu eens ‘efkes op de tanden bijten en doorzetten’ zodat daadwerkelijk de ene prik na de andere kon gezet worden, dan zou het wellicht een ander verhaal zijn…

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More