Waarom 1 (onder)sterftegrafiek van EuroMOMO meer zegt dan honderd artikels

EuroMOMO, de Europese organisatie die onder- en oversterfte monitort, rapporteert elke week de gemelde sterftecijfers voor alle doodsoorzaken in zo’n 24 landen.

Opvallend is dat er volgens EuroMOMO een significante ondersterfte is. Dat is in elke leeftijdscategorie zo. Bij een ondersterfte sterven er minder mensen dan gebruikelijk. Op de grafiek zie je twee stippellijnen: de verwachte sterftecijfers evolueren normaal gezien tussen deze grenzen. Nu zijn de werkelijke Europese sterftecijfers sterk onder de onderste grens gedoken.

Het is De Standaard nu ook opgevallen. “Ondanks corona opvallend minder doden begin dit jaar.” Volgens De Standaard zijn er dit jaar in ons land (tot nu) al meer dan 4.000 mensen aan covid-19 bezweken. “Dat zijn er minder dan in een doorsnee griepseizoen. Gezien er geen griep rondwaart, vallen er in de kering veel minder doden dan in een normaal jaar.”

De grafiek van EuroMOMO is een momentopname en aangezien het om een dynamische en evoluerende situatie gaat, kan ondersterfte snel evolueren in oversterfte. De grafiek toont de ondersterfte in de leeftijdscategorie 15 tot 44 jaar op basis van de gegevens gekend op 21 april.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More