Waar raken we tegenwoordig besmet?

Sciensano brengt cijfers over de bronnen van de coronabesmettingen.

De contact tracing draait op kruissnelheid. Er zijn 900 contactopspoorders die Vlamingen opbellen en 170 speurders die van deur tot deur gaan. Zij zouden 94 procent de positieve Vlamingen bereiken. Van een derde van de positieve gevallen heeft men de bron kunnen achterhalen. Dat is belangrijke informatie voor het bepalen van de coronamaatregelen.

De gegevens gaan over 8.780 besmettingen in de week van 23 tot 29 november. In vier op de vijf gevallen gebeurt de besmetting in familiale kring, maar liefst 83,4 procent. Dan volgen (nog altijd) de woonzorgcentra vanwaar 5,8 procent van de besmettingen komen. 5,5 procent gebeurt op het werk en 3,2 procent bij sportclubs en evenementen. De school bengelt helemaal onderaan met 1,9 procent, al zou je die categorie ook wel kunnen verschuiven naar de familiale kring. Het is moeilijk te achterhalen wie het virus mee naar huis brengt. Tot slot zijn er de trouwfeesten (voor zover je nog van een feest kan spreken) en begrafenissen die 0,05 voor hun rekening nemen.
Omdat er geen horeca-activiteit is, zijn er uiteraard ook geen cijfers voorhanden. Die sector zal het met het ‘aanvoelen’ van de experten moeten doen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More