Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Waar hebben ze bij Sciensano in godsnaam leren tellen?

Stefan Lambrechts - 14-10-2020

Twee min één is anderhalf, volgens de dames en heren die de dagelijkse coronastatistieken bijhouden.

Wie dezer dagen de digitale krant leest bij zijn ochtendlijke koffie, die heeft zin om meteen weer in zijn bed te kruipen. Met een mondmasker op zijn snoet. En de kier onder de deur en het sleutelgat op te vullen met siliconen, zodat er zeker geen virusdeeltje meer binnen geraakt.

Meer dan vijfduizend besmettingen per dag, patiënten worden met bussen binnengebracht bij de ziekenhuizen, we weten nog altijd niet waar we besmet geraken, ook schoolkinderen zijn superverspreiders, nietes, welles, nietes! Over superverspreiders gesproken: die kunnen maar beter opgesloten worden.

Maar er is iets wat ons opvalt aan de cijfers die Sciensano dagelijks geeft. Een concreet voorbeeld: er liggen ‘s morgens 1472 coronapatiënten in het ziekenhuis. Er worden in de loop van de dag 164 patiënten binnengebracht, 52 patiënten mogen het ziekenhuis weer verlaten. De volgende ochtend liggen er… 1621 coronapatiënten in het ziekenhuis. Waar die 37 extra patiënten vandaan komen, weet geen hond. Door de schoorsteen binnengekropen of zo.

Ook bij raadsvrouw Carine Knapen is dit blijkbaar opgevallen. Zij lijstte enkele dingen op, die onze paniek toch wat doet afnemen en waardoor we dat mondmasker weer achterwege durven laten in ons bed.

HET JUISTE PERSPECTIEF - GEEN REDEN TOT PANIEK

België telt afgerond 11.603.000 inwoners en heeft ondertussen (afgerond) 3.705.000 mensen getest. Daarvan hebben (afgerond ) 162.000 mensen positief getest. Dat is 4,38% van het totaal aantal testen en 1,4% van de totale bevolking.

België beschikt over 106 ziekenhuizen met een totale beddencapaciteit van ongeveer 37.000 bedden waarvan net geen 2.000 ICU bedden met mogelijkheid tot uitbreiding naar 5.000. ( Bron : Agentschap Zorg en Gezondheid )

In een normaal jaar worden gemiddeld 7.000 mensen per dag opgenomen in een Belgische ziekenhuis (alle aandoeningen). Bron : Statbel.

Sinds midden september 2020 worden er tussen de 80 en 130 mensen per dag opgenomen door corona of met corona en onderliggende aandoeningen. Dat is weinig in verhouding tot het gemiddeld totaal per dag. Er verlaten ook dagelijks veel mensen het ziekenhuis. Bron : Sciensano

De ziekenhuisopnames zijn meestal bejaarden en mensen met onderliggende aandoeningen zoals kanker, diabetes, hartaandoeningen en chronische longziektes. Bron : Sciensano en Agentschap Zorg en Gezondheid.

Volgens het Thematisch rapport van Sciensano van 28.07.2020 bedraagt de gemiddelde duurtijd van een ziekenhuisopname voor kinderen 3 dagen en voor volwassenen 8 dagen. De behandelingsmethodes zijn sterk verbeterd. Mensen genezen sneller en beter. Bron : Sciensano en Agentschap Zorg en Gezondheid.

De ziekenhuisopnames door corona en met corona doch met onderliggende aandoeningen zijn de afgelopen weken gestegen maar de cijfers geven een vertekend beeld. Wie naar een ziekenhuis gaat voor een operatie of een andere behandeling moet verplicht een PCR-test ondergaan. Indien zij positief testen worden zij geregistreerd als coronapatiënt en uit voorzorgsmaatregel op een corona-afdeling gelegd terwijl zij geen symptomen hebben noch krijgen en behandeld worden voor andere aandoeningen dan corona.

De cijfers van Sciensano inzake de ziekenhuisopnames zijn foutief. Er wordt geen rekening gehouden met alle personen die het ziekenhuis dagelijks verlaten. Tussen 26.09.2020 en 10.10.2020 hebben 1.029 mensen het ziekenhuis verlaten. Bij verrekening van de ziekenhuisopnames en ontslagen in de periode 26.09 tot 10.10.2020 kunnen er maximaal 839 mensen in het ziekenhuis liggen in plaats van 1.257 zoals Sciensano beweert.

In een normaal jaar overlijden gemiddeld 300 mensen per dag aan alle mogelijke aandoeningen. Dat is gemiddeld 109.500 per jaar. Sinds de derde week van september varieert de corona dodentol tussen de 8 en 20 per dag waarvan 95% bejaarden in de leeftijdscategorie 85+, 75-84 en 65-74 jaar. Geen kinderen en jonge volwassenen. Dat is weinig in verhouding tot het totaal overlijdens per dag. Bron : Sciensano.

Er is sinds juni een ondersterfte in België. Bron : Statbel.

https://www.facebook.com/carine.knapen1/posts/3175196222588953

 

Corona Ziekenhuis Sciensano

Reacties

Resterende karakters 500

Lees meer

Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken