Waaghals test of haaien echt druppel bloed op kilometers afstand kunnen ruiken (video)

Je bent vast en zeker volgende wetenschappelijke stelling af en toe tegengekomen op het internet: haaien kunnen op kilometers afstand een druppel bloed ruiken.

Het reukvermogen van haaien is in ieder geval fel overschat en het is wellicht een mythe die voortkomt uit onze angst voor deze vinnige dieren. Experimenten met verschillende haaiensoorten hebben aangetoond dat ze in het beste geval, voor bepaalde geurstoffen, een druppeltje geurstof kunnen ruiken dat tot een miljard maal verdund is.

Dat is vergelijkbaar met een druppel van 50 microliter in een totaal watervolume van 50.000 liter, wat overeenkomt met een middelgroot zwembad.

In een olympisch zwembad daarentegen zou een haai dat druppeltje bloed dus al niet meer gewaarworden. De grootteorde van afstand zal dan ook meer in de buurt van 100 meter dan van een kilometer liggen, al hangt dit natuurlijk ook af van de hoeveelheid geurspoor en de stromingen, wind.

Voormalig NASA-ingenieur Mark Rober – die we nog kennen van het zwembad met gelatinepudding – wou toch eens de proef op de som nemen en de theorie zelf uittesten.

SPOILER: zelfs wanneer hij een uur lang in een gebied vol met haaien, vijftien druppels menselijk bloed in het water per minuut doet, reageren de haaien helemaal niet.

Dus ongestelde dames zouden in principe onbevreesd meer dan met een teentje mogen gaan dippen in de oceaan, zonder volledig naar de haaien te gaan.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More