VS wil dat Europese landen IS-strijders repatriëren

Washington noemt ons land – en verschillende andere Europese landen – “onverantwoordelijk”.

De Amerikaanse coördinator voor de strijd tegen terrorisme, Nathan Sales, verklaarde dat het onverantwoord is dat verschillende Europese landen IS-strijders door Irak willen laten berechten. Sales  tikt ons daarvoor op de vingers. Ons land is echter van mening dat terroristen in het land moeten worden berecht waar ze hun misdaden pleegden. Maar daar is Amerika het niet mee eens. Zij wijzen op het gevaar van ontsnappen, nu de situatie in Syrië onstabiel is. Zij dringen aan om onze ‘staatsburgers’ repatriëren.

De vraag is natuurlijk of wij IS-terroristen die naar Syrië trokken, om vervolgens onze democratie, regels en wetten op te blazen echt als onze staatsburger kunnen beschouwen. Wanneer wij in Nederland een verkeersboete krijgen, dan wordt dat in Nederland behandeld, toch?

Het probleem van een repatriëring is nog veel ernstiger. De kans dat IS-strijders hier vrijuit gaan en op de vlucht slaan, is groot. We hebben vaak geen juridische middelen om hen aan te houden en eenmaal geland, kunnen zij in alle vrijheid de luchthaven verlaten. Dat gebeurt overigens op dit eigenste ogenblik in Duitsland. Turkije stuurde deze week enkele IS-strijders terug naar Duitsland. De Duiters hebben de Jihadisten wel aangehouden, maar enkel om te onderzoeken of zij rechtmatig het land zijn binnen gekomen en daar mogen blijven. Of ze genoeg materiaal hebben om hen juridisch vast te houden, is twijfelachtig. 

Amerika heeft er een handje van weg om de scheidsrechter van de wereld te zijn. Ondertussen bouwt het een muur op de grens met Mexico, sluit het extremisten op in het Cubaanse Guantanamo en en loopt er een Clown rond met sleutels in zijn zak om kernwapens te lanceren.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More