VRT zakt nog dieper weg dan tijdens tweede interview van Freya

Gisteren nog eens naar ‘De Afspraak’ gekeken. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zat er opnieuw. Na zijn onthulling vrijdag dat het vanuit het standpunt van de volksgezondheid helemaal niet nodig was om de winkels te sluiten, hadden we toch een pittige ondervraging door Pharaïlde verwacht. Het ging immers om de schokkendste uitspraak van het jaar, niet?

Nog even Frank letterlijk: “Winkelen is eigenlijk geen groot risico als dat gebeurt op een heel goed gecontroleerde manier.” Maar waarom dan de niet-essentiële winkels toch verplicht laten sluiten, wilde de journalist weten: “Omdat je op een bepaald moment toch een schokbeslissing moet nemen, een schokeffect krijgen en daar hoort bij dat je zegt dat alle niet-essentiële winkels onmiddellijk dicht moeten.” Het was dus meer een psychologisch effect dan een reële nood? “Ik denk dat het eigenlijk een goede beslissing was. Op een bepaald moment moet je zeggen ‘den blok erop’.”

Vandaag – na de passage van Vandenbroucke in De Afspraak – moeten we vaststellen dat het er bij de VRT nog slechter aan toe gaat dan enkele jaren geleden toen socialistisch minister Freya Van den Bossche een ‘interview’ mocht overdoen na de interventie van Jogan (Johan Vande Lanotte) himself.

Iets oudere (en in dit geval wijzere) mensen kennen het surrealistische verhaal nog van ondertussen bijna 15 jaar geleden: de SP.A-minister Freya – die op dat ogenblik boven haar gewichtsklasse aan het schaduwboksen was – was te gast in de VRT-studio’s om bij Pharaïlde haar ‘communicatieblunder’ over de stookoliefactuur (die geen ‘bijdrage’ van de sector, maar gewoon een lening bleek te zijn) recht te trekken. Freya ging tijdens dat interview echter opnieuw helemaal de mist in. Ze kreeg wel een tweede kans na een telefoontje van Jogan aan de VRT.

Volgens Freya vertrok Pharaïlde bij haar vraagstelling van verkeerde uitgangspunten, waardoor het voor haar onmogelijk werd om de juiste antwoorden te geven. (Tip voor studenten: probeer dat argument maar eens tijdens een mondeling examen.)

In december 2005 kwam Freya overigens al eens in opspraak nadat ze in een interview met Vrij Nederland een aantal Nederlandse politici had gehekeld: “Hebben jullie in jullie kranten soms personeelsadvertenties staan met: als je niet stijf, truttig en kleinburgerlijk bent, kom je niet in aanmerking voor een ministerspost?”, zo stelde zij. Ook hekelde zij het sociale beleid van het kabinet-Balkenende II, dat volgens haar niet genoeg mensen aan het werk hielp. De dag na de verschijning van het interview zag Freya zich gedwongen om haar uitspraken terug te nemen, omdat deze op de persoon waren gericht in plaats van op de inhoud. Jogan was er toen niet om het interview ‘bij te sturen’ of de tekst te laten herwerken.

 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More