VRT moet kijker wereldbeeld opdringen volgens visietekst 21-25

De visietekst ter voorbereiding van de beheersovereenkomst 2021-2025 van de VRT is een boeiend document. Het bewijst wat we al langer vermoedden: de VRT misbruikt populaire programma’s zoals ‘Thuis’ om de modale Vlaming een welbepaald wereldbeeld op te dringen.

De soap Thuis werkt immers mee aan het diversiteitsproject van Eén. Enkele jaren geleden namen ze bij de VRT de beslissing om Ann lesbisch te laten worden. Ook in 2011 vond er een belangrijke plotwending plaats: Franky, de zoon van Frank en Simonne, ontdekt dat hij homo is. Later kwam hij erachter dat hij zich vrouw voelde en van geslacht wou veranderen. Sinds 2016 gaat hij officieel als vrouw met de naam Kaat door het leven. De soap wordt ook diverser. Dat is allemaal geen toeval volgens dat document.

In de visietekst: “De Vlaamse samenleving wordt diverser. Vlamingen hebben vandaag vele verschillende achtergronden en verhalen. Zo heeft Antwerpen vandaag meer inwoners mét dan zonder migratieachtergrond.”

De VRT moet volgens dat document relevante Vlaamse maatschappelijke thema’s aanvoelen. “Aantrekkelijke programma’s zijn een hefboom om die thema’s aan bod te brengen, bijvoorbeeld in Taboe of in Thuis.”

Volgens de visietekst bouwt de VRT mee “aan de gedeelde werkelijkheid voor alle Vlamingen.”

De komende 5 jaar zal VRT overigens antwoorden moeten formuleren op 5 grote uitdagingen:


• Het collectieve van massamedia maakt plaats voor individuele, gefragmenteerde ervaringen.
• Media en informatie zullen op veel meer verschillende platformen moeten worden aangeboden.
• Vlaamse content zal in die veelheid aan platformen moeilijker vindbaar zijn.
• Sommige doelgroepen worden daardoor ook steeds moeilijker bereikbaar.
• Het inkomstenmodel van lokale mediabedrijven (zowel print- als audiovisueel aanbod) zal nog verder onder druk komen te staan. Kwaliteitsvol Vlaams aanbod zal dus nog moeilijker ondersteund kunnen worden.

Dat is een grotere uitdaging dan Franky te laten veranderen in Kaat.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More