Vreedzame betoging ontaardt (alweer) in een straatoorlog (video)

“Police assasins!”

Het begon met een vreedzame wake/betoging voor het politiekantoor waar eerder deze week de 23-jarige Ibrahila Barrie na een arrestatie was overleden. ‘Hartstilstand’ en geen drugs zo blijkt nu uit de autopsie. Het onderzoek in deze zaak is nog maar net begonnen.

Je kan je afvragen of het wel verstandig was om ‘vreedzaam’ gerechtigheid te gaan eisen op de straat. Het is naïef om niet te weten dat dat tot rellen zou leiden. Naïef is advocaat Alexis Deswaef alvast niet. Als het fout kan gaan met allochtonen, is hij een vaste waarde om het vuur op te poken. Deswaef noemt zichzelf een menserechtenactivist en was de advocaat van de familie van Adil, de jonge kerel die zich met zijn scooter doodreed op een politieauto. Deswaef trok toen het optreden van de politie in twijfel. Hij is ooit door politiecommissaris Vandersmissen voor de correctionele rechtbank gedagvaard voor intimidatie en minachting, hij voorkwam met een mensenketting dat de politie enkele honderden transmigranten kon oppakken in Brussel, hij vocht tegen de opsluiting van kinderen in gesloten asielcentra en hij gaf gratis juridische informatie aan daklozen om hen te helpen bij het probleem in de Brusselse treinstations. Ook gisteren was Deswaef weer de vertaler van het grote ongenoegen.

Rond 16 uur ging het fout en namen de usual suspects het over, met het (ondertussen) bekende recept: brandstichting, stenen gooien Tom en Jerry spelen met de politie. De organisatoren en vreedzame betogers deden er alles aan om de rust te doen weerkeren, maar het mocht niet baten. De politie arresteerde 100 relschoppers, vijf agenten werden gewond, de ravage in de Brusselse straten was (weer eens) enorm.

Wordt het niet eens tijd dat iemand – ook aan advocaat Deswaef – uitlegt dat in ons land het recht wordt behandeld in een rechtbank en niet op straat?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More