Vrederechters willen de almacht van deurwaarders aanpakken

“Geld verdienen op de kap van mensen in armoede, dat moet stoppen.”

Vraag aan honderd kinderen wat ze later willen worden. Er is er geen één die ‘deurwaarder’ zal zeggen. Het boert nochtans niet slecht. Niemand ziet ze graag aan de deur staan. Ze  bellen ook niet aan om je vriend te worden. Wie in België een factuur van enkele tientallen euro’s niet op tijd kan betalen, riskeert tot duizenden euro’s extra kosten. Het ‘Laatste Nieuws’ komt met het verhaal van een vrouw die voor een niet betaalde ziekenhuisfactuur van 44,96 euro op het einde van de rit 3.290 euro betaalde. Zij is jammer genoeg geen alleenstaand geval.

Daar wil het Koninklijk Verbond van Vrede- en Politierechters (KVVP), samen met Beweging.net wat aan doen. Vrederechters zien heel wat ‘sukkelaars’ passeren die door deurwaarders nog meer kopje onder worden geduwd. Ze hebben hun buik vol van de geslepen praktijken – die perfect legaal zijn – en komen met een plan om alle schuldeisers bij elkaar te brengen zodat er één dossier bij één gerechtsdeurwaarder komt die één afbetalingsplan opmaakt voor iedereen. Dat plan gaat naar een vrederechter als een minnelijke schikking (gratis) die het vervolgens bekrachtigt met een bindend vonnis. De deurwaarder mag dan slechts één keer kosten aanrekenen en maandelijks een vergoeding krijgen voor het opvolgen van de betalingen.

Door dit systeem wordt er geld bespaard en gaat het geld ook meteen naar de schuldeisers en niet eerst naar de deurwaarders. Een methode van ‘schuldcentralisatie’ en ‘minnelijke schikking’ dus. Een systeem is nu al wettelijk is toegestaan, maar zou via een wetswijziging verplicht kunnen worden gemaakt. Volgens de KVVP een revolutie voor voor de bestrijding van de armoede.

“Het zou het begin van het einde kunnen zijn voor de schuldindustrie”, zegt Sandra Rosvelds, directeur onderzoek en ontwikkeling bij Beweging.net. in ‘Het Laatste Nieuws’. “Enkel voor wie vandaag grof geld verdient op de kap van mensen in armoede zou het een opdoffer betekenen.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More