Vorming nieuwe regering uitgesteld

Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) kunnen niet meer door één deur.

De verdeeldheid in dit land is nu zo groot dat niet alleen regeringen vallen, maar ook de vorming van die regering uit elkaar spat. “Het abortusdossier is voor ons een brug te ver”, zegt Coens in De Ochtend. “Wat mij betreft is het niet mogelijk om verder te gaan met de formatie. Eerst moeten we het vertrouwen onderling herstellen.” Einde formatiegesprekken dus.

Al sinds eind vorig jaar maakt de CD&V duidelijk dat ze de nieuwe abortuswet absoluut niet wil en Coens had er verschillende keren op aangedrongen om er aan de regeringstafel over te onderhandelen. Toen de drie koningen het mochten proberen, zag het er dan ook naar dat het ethisch dossier uit het parlement zou worden geëvacueerd. De katholieken zijn overgevoelig voor dat dossier. Het draait om een wetsvoorstel om de wettelijke termijn voor abortus te verlengen van twaalf naar achttien weken. De verplichte bedenktijd wordt daarin ook gereduceerd van zes naar twee dagen. Tegelijk wordt abortus volledig uit de strafwet gehaald. Al twee keer werd er tijd gekocht door advies te vragen aan de Raad van State. In het parlement is er namelijk een meerderheid voor de versoepeling van de abortuswet: de paars-groene partijen (Open Vld, MR, Groen, Ecolo, sp.a en PS) zijn voor, net als Défi en PVDA/PTB. CD&V, cdH, N-VA en Vlaams Belang zijn tegen. Volgens Coens was er een afspraak om de abortuswet gisteren terug te sturen naar de commissie. Dat kan alleen met de steun van de liberale partijen, want die uitweg eist een meerderheid.

Gisteren draaide Bouchez en zijn kar en liet de Waalse liberalen de vrijheid om te stemmen, want volgens Bouchez heeft dit dossier haar eindpunt bereikt.

Et voilà, de koningen vechten.

Georges-Louis Bouchez gedraagt zich al een hele week – en volgens sommigen al een hele formatie – als een saboteur en jaagt iedereen op stang. Ook nu weer is zijn reactie die van een straatvechtertje:“Waar gaat de CD&V naartoe gaan? Wil ze niet meer meewerken aan een regering dan?”

En zo staan weer eens nergens.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More