Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Voormalige leden van Rode Brigades vooralsnog opgepakt in Frankrijk

Thierry Debels - 28-04-2021

In Frankrijk zijn deze ochtend zeven voormalige leden van de Rode Brigades, de Italiaanse communistische terreurbeweging, opgepakt. Drie anderen worden nog opgespoord. President Emmanuel Macron heeft op vraag van Italië de tien namen aan het parket doorgegeven.

De Rode Brigades (Brigate Rosse) was een Italiaanse communistische terroristische organisatie die in 1970 door enkele studenten opgericht werd. De aankondiging van deze organisatie werd gemeld in de uitgave van 'Proletarisch links' van 20 oktober 1970. Deze organisatie opereerde vanuit verschillende Italiaanse steden.

In 1978 werd Aldo Moro, destijds voorzitter van de Democrazia Cristiana en voormalig eerste minister van Italië, door de Rode Brigades ontvoerd. De Rode Brigades eisten de vrijlating van 13 van hun leden die door de politie gevangen gehouden werden. Ondanks de emotionele smeekbeden van onder meer de toenmalige paus Paulus VI weigerde christendemocratisch premier en politiek zwaargewicht Giulio Andreotti met de ontvoerders te onderhandelen. Aldo Moro werd vermoord en 55 dagen na zijn ontvoering teruggevonden in een Renault 4.

In 1984 eisten de Rode Brigades de verantwoordelijkheid op voor de moord op Leamon Hunt, de Amerikaanse commandant van de Sinai Multinational Force and Observer Group (MFO), een VN-organisatie die toezicht hield op de naleving van het vredesakkoord tussen Egypte en Israël.

Midden jaren tachtig waren de meeste leidinggevende leden van de Rode Brigades gearresteerd.

De tien zijn in Italië veroordeeld voor terreurdaden in de jaren ‘70 en ‘80. Italië vraagt al jaren de uitlevering van extreemlinkse activisten die in Frankrijk een onderkomen hebben gevonden na de “loden jaren”. Die situeerden zich vooral tussen 1968 en 1982 en werden gekenmerkt door aanslagen en geweld van de Rode Brigades. Frankrijk ging bijna nooit op die vraag in.

Bij ons werden die "loden jaren" gekenmerkt door de aanslagen van de CCC en de 'holdups' van Bende van Nijvel in de eerste helft van de jaren 80.

Het Elysée benadrukt volgens Belga dat de beslissing van president Macron zich strikt inschrijft in de “Mitterand-doctrine”. De socialistische president besloot in 1985 dat leden van de Rode Brigades die de terreurbeweging de rug hadden toegekeerd en naar Frankrijk waren gevlucht, asiel kregen toegekend en niet uitgeleverd konden worden, tenzij ze zich schuldig hadden gemaakt aan bloedige misdaden.

De lijst van tien namen is volgens het Elysée de vrucht van maandenlang “belangrijk voorbereidend bilateraal werk”, waarbij uiteindelijk “de meest ernstige misdaden” werden weerhouden. De Franse justitie moet beslissen over de uitlevering van de zeven opgepakte ex-brigadisten.

Bende van nijvel

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken