Vaccins van Moderna voor België op geheime locatie bewaard

De eerste doses van het coronavaccin van Moderna worden vanaf vandaag verspreid in Europa. Dat meldt de Amerikaanse farmagroep in een persbericht volgens Belga. Onder meer in Nederland, Frankrijk en Duitsland wordt het vaccin vandaag al geleverd. In eerste instantie werd gemeld dat België voorlopig uit de boot viel. Later op de dag bleek dat ons land toch een onbekend aantal vaccins had ontvangen die bovendien op een ‘geheime locatie’  worden opgeslagen.


Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europese Commissie oordeelden afgelopen woensdag positief over het coronavaccin van Moderna. Het is, naast dat van Pfizer/BioNTech, het tweede coronavaccin dat in Europa kan worden ingezet tegen het virus. Europa heeft volgens Belga bij de Amerikaanse fabrikant 80 miljoen dosissen besteld die onder de 27 lidstaten zullen worden verdeeld. Ons land koopt er 2 miljoen aan, een stuk minder dan het aantal bestelde vaccins van Pfizer/BioNTech.

Belga: “Het Moderna-vaccin wordt op twee plaatsen geproduceerd: in de Verenigde Staten en bij Lonza in het Zwitserse Visp. De Zwitserse logistieke groep Kuehne+Nagel zal het transport van het vaccin voor haar rekening nemen. In Europa worden de vaccins centraal opgeslagen in een farmahub, maar de exacte locatie daarvan wordt niet bekendgemaakt.”

Binnen Europa zou het vervoer over de weg gebeuren. Kuehne+Nagel beschikt hiervoor over 200 speciale voertuigen voor farmatransport. Het vaccin van Moderna moet op -20 graden Celsius bewaard worden, wat dus minder complex is dan dat van Pfizer/BioNTech dat aan -80 graden moet worden bewaard. Eenmaal ontdooid, blijft het Moderna-vaccin nog dertig dagen goed op koelkasttemperatuur.

De eerste leveringen van Moderna aan de EU zijn vandaag van start gegaan. Onder meer Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben vandaag hun eerste dosissen ontvangen. Ook België zou dus een levering ontvangen hebben terwijl Belga in eerste instantie stelde dat de levering pas later zou gebeuren.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More