(Voorlopig) geen goedkeuring voor AstraZeneca/Oxford-vaccin

Ongeduldige Britten, achterdochtige Europeanen.

De Britten willen er meteen invliegen en hun eigen Oxford-vaccin verdelen. Eerder deze week zei topman Pascal Soriot van het Brits-Zweedse bedrijf in The Sunday Times dat ze de ‘winnende formule’ hadden gevonden: een vaccin dat voor 100 procent bescherming biedt.

De Britse geneesmiddelenregulator MRHA wil meteen een tandje bijsteken en het goedje asap goedkeuren. Volgens Britse media zou het vaccin van eigen bodem nog voor Nieuwjaar goedgekeurd worden, met als doel een brede uitrol op 4 januari.

Het AstraZeneca-vaccin is ook voor ons land belangrijk. België heeft ingetekend op Europese contracten met Pfizer-BioNTech (voor 5 miljoen dosissen), Janssen Pharmaceutica (5 miljoen), AstraZeneca (7,5 miljoen), CureVac (2,9 miljoen) en Moderna (2 miljoen).

Maar we zullen geduld moeten hebben. Volgens het EMA heeft AstraZeneca tot nu toe alleen nog maar gegevens over hun proeven doorgespeeld. En dat is niet genoeg om een goedkeuring te krijgen. “We hebben nog bijkomende data nodig over de kwaliteit van hun vaccin. En vervolgens moet het bedrijf nog een formele aanvraag indienen. Ook dat is nog niet gebeurd”, aldus het EMA in ‘De Morgen’.

Het is onverstandig om te lopen voor je kan stappen. En al helemaal als je niet eens weet waar je naartoe loopt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More