Volkswagen stopt met de productie van deze leuke vierwieler

Een opvolger zal niet voor meteen zijn.

Voor wie een Volkswagen Golf niet sportief genoeg oogt, komt in 1974 de Scirocco op de markt. Een auto die op hetzelfde onderstel als die Golf ligt, maar dan met een koets getekend door Giorgetto Giugiaro. De coupé is als instapper voorzien van een 1,1-liter, de topversie is de 1,6 GTI. Al komt er nadien ook nog wel een 1.8-liter.

In 1982 komt de tweede generatie van de Scirocco op de markt. Die krijgt nog steeds het onderstel van de Golf I, maar motoren deelt hij met de Golf II. Vermogens tussen 90 en 140pk dus. Allemaal benzine: diesels inbouwen in coupés, daar denken ze in die tijd nog niet aan. In 1992 wordt de productie van de Scirocco II gestopt.

Intussen werken ze bij Volkswagen al wel aan iets dat de Scirocco III moet worden. Het is de bedoeling dat die goedkoper wordt dan de II, die eigenlijk niet zo goed verkocht dan ze gehoopt hadden. Alleen: het eindresultaat blijkt een stukje duurder te zijn. De verkoopstrategie wordt bijgeschaafd, de auto moet een nieuwe naam krijgen. Dat wordt uiteindelijk: Corrado. Deze knap gelijnde coupé wordt enkel op bestelling gemaakt, maar is commercieel niet bepaald een succes. In 1989 worden de eerste exemplaren geleverd, in 1995 de productie stopgezet.

In juni 2006 stelt Volkswagen een conceptauto voor: de Iroc. Niet toevallig de middelste letters uit ‘Scirocco’, die in 2008 in productie gaat. Het merk verwacht jaarlijks zo’n honderdduizend exemplaren te slijten. Een cijfer dat niet wordt gehaald: blijkbaar loopt de wereld niet warm voor een Volkswagen Golf met een sportievere – en dus ook onpraktischere – koets.

In Duitsland hebben ze nu beslist te stoppen met de Scirocco III. Op zich niet zo verwonderlijk, aangezien die nog grotendeels gebaseerd is op techniek van de Golf V en er inmiddels al een Golf VII in de toonzalen staat. Alleen: er is geen opvolger voorzien en het ziet er niet naar uit dat die er nog komen zal.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More