Volkswagen betaalde gedupeerde Amerikanen al 9,5 miljard dollar

De prijs van de leugen.

Op 18 september 2015 bracht het Environmental Protection Agency (EPA) het nieuws dat er iets niet klopte met dieselmotoren van Volkswagen. Nauwelijks 4 dagen later, op 22 september, gaf Volkswagen AG toe dat de software van dieselmotoren, die wereldwijd in zo’n 11 miljoen auto’s zat, onregelmatigheden vertoonde. Door informatie afkomstig van sensoren wist de software wanneer het voertuig op de testbank stond, en deed dan het nodige om aan de stikstofnormen te voldoen. Kort samengevat: de diesels vervuilden meer dan dat men aan de consulent vertelde.

Het schandaal sloeg in de autowereld in als een skudraket. De volkwagenbedrijven konden diep, diep in hun portemonnee gaan om een en ander recht te zetten. De Amerikaanse dienst voor consumentebescherming kwam maandag met het nieuws dat de Duitse autobouwer sinds 2016 al zowat 9,5 miljard dollar heeft uitbetaald (zo’n 8 miljard euro) aan gedupeerde Amerikaanse automobilisten.

Na het bekend maken van het schandaal kregen eigenaars van Volkswagens en Porches de keuze om hun auto terug te geven of te herstellen. Bijna negen op de tien van de automobilisten kozen ervoor om hun voertuig terug te geven. In totaal ging het over zo’n 11 miljoen voertuigen, waarvan 400.000 in ons land.

Er lopen nog altijd rechtszaken wereldwijd tegen Volkswagen. Men schat dat aan het eind van de rit het schandaal Vollkswagen meer dan 30 miljard euro zal hebben gekost.

Eerlijk duurt het langst (en is het goedkoopst).

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More