Volgens je spieren is alcohol na het sporten een heel slecht idee

Na een uurtje sporten nog even de kantine induiken voor een paar pintjes is een befaamde gewoonte van veel Vlaamse sporters. We wisten al dat je voor het sporten beter helemaal geen alcohol drinkt. Het bevordert je prestaties niet en ook je motoriek wordt er niet beter van. Maar kan je dan beter na een sportieve inspanning drinken?

We kunnen kort zijn: nee. Straffer nog, als het van je spieren afhangt kan je beter de sportkantine induiken zonder te sporten. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat alcohol drinken na het trainen een behoorlijk negatieve impact heeft op je lichaam. De uren nadat je gesport hebt, moet je lichaam stevig recupereren. Om dit te herstellen heeft het genoeg eiwitten en rust nodig, zodat de spieren sterker en groter kunnen worden. Alcohol verstoort dat proces, doordat het de hormonen die de spiergroei bij mannen stimuleren tegenwerken.

Tijdens het onderzoek werden negentien proefpersonen – tien mannen en negen vrouwen – gevolgd. De proefpersonen trainden twee keer per week. Eén groep kon lekker wodka drinken na het sporten en de andere groep dronk watertjes. Voor, tijdens en na het sporten nam men een spierbiopsie. Al snel bleek dat de spieren van de groep die alcohol dronk veel minder snel groeide.

Men vermoedt dat alcohol de testosteronproductie bij de drinkers afremt. Na het sporten maakt je lichaam namelijk heel wat testosteron aan die je spieren doen groeien. De raad van de wetenschappers is dan ook simpel: probeer een paar uur te wachten met alcohol te consumeren want anders heb je echt niet het maximaal resultaat van je inspanning.  Het is beter voor je spieropbouw, vetverlies en je zal jezelfook een pak fitter voelen. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More