Volgen Vlaamse steden Luik om op 1 mei de terrassen te openen?

Rebellie, of breekt nood de wet?

In de provincie Luik gaan gouverneur en burgemeesters niet optreden als op 1 mei de terrasjes weer opengaan. Maar is dat om de druk op te voeren op het Overlegcomité van woensdag, of een écht plan? Wie kan hen tegenhouden? En wie volgt de rebellie?

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA-) ziet het alvast niet als rebellie of een versoepeling, maar als een maatregel om de orde te handhaven. Een aantal kustburgemeesters volgt hem daarin. Op terrassen gelden regels en regels kunnen gecontroleerd worden. Of ze daarmee de wet overtreden? Burgemeesters moeten ook instaan voor de veiligheid. “Vaak is dat onveilig omdat er geen controle is. Een burgemeester moet op zo’n moment toch ingrijpen, zeker als de veiligheid en volksgezondheid in het gedrang komen. Soms moet je eens door oranje rijden als je niet veilig meer kunt stoppen”, aldus Piet De Groote, burgemeester van Knokke-Heist in ‘Het Laatste Nieuws’.

Blijft de vraag of de burgemeesters kunnen teruggefloten worden. Het zijn de gouverneurs die in principe de burgemeesters moeten controleren. Met de twee hardliners De Caluwé (aan zee) en Berx (in Antwerpen) zou dat wel eens voor spanningen kunnen zorgen. Ondernemen de gouverneurs niets, dan wordt het Belgisch ingewikkeld. De minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kan de gouverneurs niet ter verantwoording roepen, omdat dat een opdracht is voor de deelstaten. Wordt het dan een krachtmeting tussen, zeg maar, de Vlaamse regering en de federale regering? Een robbertje vechten tussen de politieke partijen, een afweging tussen scoren of niet scoren?

Of wordt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend en krijgt het Belgische probleem straks een Belgische oplossing: het compromis? Als de Croo tijd koopt en de heropening van de terrassen straks met 14 dagen opschuift, gaan ze in Luik dan het been stijf houden, of nog even wachten?

We weten allemaal wat ‘even wachten’ in ons land betekent. Toch?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More