VN tikt België op de vingers voor politiegeweld tijdens de coronapandemie

“We maken internationaal naam als politiestaat.”

Misschien moet minister Annelies Verlinden toch nog een keer nadenken over de aanpak van La Boum 3, want nog een militair optreden van de politie, wordt internationaal niet meer verteerd. Een VN-comité voor de uitbanning van raciale discriminatie (CERD) meldt dat ze zich “zorgen maken over het toegenomen politiegeweld tijdens de coronapandemie.” In een rapport dringen zij erop aan dat er dringend een wettelijk verbod op etnische profilering moet worden ingevoerd en dat ons land moet zorgen voor grondig, onafhankelijk onderzoek van racistische incidenten waar de politie bij is betrokken.

Een aantal verontrustende video’s waarbij – onder meer – onze politie zonder echte aanleiding met pepperspray in het rond spuit en de laars gebruikt om een arrestant – die al op de knieën zat – tegen de grond te trappen, heeft een golf van verontwaardiging uitgelokt.

Beschuldigingen van de slechte behandeling van burgers, demonstranten en arrestanten of schuld aan hun dood tijdens of na een politieoptreden zijn niet nieuw ons land. Het maakt dat we in het buitenland over de tongen gaan. Het CERD vindt dat er een onafhankelijke instantie moeten komen om klachten te behandelen en dat er aandacht aan racisme moet worden geschonken bij de opleiding van de politie. Een minister (Verlinden) die – tegen de coronaregels in – zelf vrolijk mee doet met een selectieproef voor aspirant-politieagenten, is dus niet voldoende.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More