Vliegen we binnenkort met deze elektrische vliegtuigjes tussen Brussel en Barcelona?

Dat zou best kunnen. Zunum Aero, een kleine start up in de buurt van Washington, wil relatief kleine elektrische vliegtuigjes produceren voor grote luchtvaartmaatschappijen om in te zetten op drukbevlogen routes van om en bij de 1.500 kilometer. Doordat er bespaard wordt op kosten (geen brandstof, dus ook geen brandstoftaks etc.) zouden de vluchten tot 80% goedkoper kunnen worden. Toegegeven, dat cijfer is gebaseerd op de Amerikaanse binnenlandse markt, dus dat kan nog stevig afwijken van onze Europese markt. Maar dat het dus nog goedkoper kan dan low faremaatschappijen zoals Ryanair, lijkt wel zo te zijn.

Kosten en milieuwinsten zijn een aspect van mogelijke verbetering, tijdwinst is een ander. Doordat de toestelletjes kleiner zijn en er minder veiligheidsregels op van toepassing kunnen zijn, zou je in theorie heel wat tijd kunnen besparen tijdens check in, het aan boord gaan, de veiligheidslijst overlopen en uiteindelijk opstijgen. Hetzelfde geldt voor de hele procedure bij het landen. Op zich is dat iets wat hier natuurlijk wel opgaat: de eigenlijke verplaatsing met het vliegtuig mag dan een pak korter zijn, met de thalys ben je op zich even snel in Parijs als je verplaatsing naar de luchthaven, tijd dat je er op voorhand moet ijn, bagage check in etc allemaal meerekent.

Zunum hoopt tegen 2020 zijn eerste toestel op de markt te brengen, een toestel voor 10 passagiers met een bereik van zo’n 1.000 kilometer. Tegen 2030 moeten er toestellen gemaakt worden voor tot 50 passagiers met dus een bereik van 1.500 kilometer. Tot dan moeten de werknemers van Zunum gelukkig niet gaan bedelen om een boterham met kaas te kunnen eten, het project wordt gedragen door Boeing en JetBlue Airways. Het juiste investeringsbedrag is niet bekend, maar een boterham met krabsla zal er wel afkunnen. En liefst niet zo een zoals je aan boord van een vliegtuig krijgt. (BP)

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More