Vliegen De Croo & co straks in ‘t gevang?

Theoretisch gezien zou dat zomaar kunnen volgens een Gentse raadsman.

Pro- en contra-Trumpisten bakkeleien nog steeds over het feit of er al dan niet gefoefeld is met de verkiezingsuitslagen in Amerika. Volgens complottheoristen won Trump eigenlijk, maar mocht hij niet winnen omdat hij niet in het ‘Great Reset’-plan past. Volgens anti-Trumpers is Donald een zielig mannetje en een slechte verliezer.

In België hoeven verkiezingsuitslagen niet vervalst te worden. Het maakt namelijk geen fluit uit of je verkozen bent of niet, om aan de macht te kunnen komen. Da’s de kracht van creatief omspringen met democratie. Zelfs geldverbranders die niet op een kieslijst staan, kunnen tijdens een pandemie zomaar Minister van Volksgezondheid worden.

En wetten aanpassen en bijmaken om de mensen hun vrijheid te beknotten, dat mag ook zomaar. Kers op te taart: de pandemiewet van niet-verkozen Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Jan Ghysels, advocaat publiekrecht en grodnwetspecialist, stelt dat sommige dames en heren ministers toch hun hoekje te buiten gaan. “Door de grondwet en andere wetten op te schorten dreigen de ministers zelf strafrechtelijk vervolgd te worden”, zo stelt hij.

“Er had al lang een pandemiewet moeten gestemd zijn. De coronacrisis duurt nu al meer dan een jaar. Dat is geen noodtoestand meer waar men onmiddellijk, bijna impulsief, maatregelen moet nemen. Door bij ministrieel besluit grondrechten en wettelijke rechten te beperken begeeft de regering zich op een heel gevaarlijk pad. De Grondwet en de wetten kunnen niet door de regering, laat staan door een minister, geschorst worden. Door dat toch te doen, handelt de regering zelf op heel gespannen voet met de strafwet.”

“Zo is er artikel 151 van het strafwetboek dat elke daad van willekeur die inbreuk maakt op door de Grondweg gewaarborgde vrijheden en rechten bestraft.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More