Vlaanderen staat machteloos aan de zijlijn

Jan Jambon trekt met een stappenplan van de evenementensector naar het Overlegcomité.

“Mag ik noteren dat jullie vrijdag mee de matrix van de eventsector goedkeuren? We zijn hier bondgenoten, maar ik ga vrijdag kijken hoe dit bondgenootschap zich gaat afwikkelen. Mijn ervaringen in de vorige Overlegcomités waren niet zeer positief”, met die woorden smeekte Jan Jambon (N-VA) Vooruit en Groen om op het federale niveau hetzelfde standpunt te hebben als op de banken van het Vlaams parlement. De minister president legt daarmee de machteloosheid bloot van de Vlaamse regering in deze pandemiecrisis. In Vlaanderen zitten Groen en Vooruit in de oppositie, maar ze bepalen federaal wel welke maatregelen er in het land worden genomen.

Bij aanvang van de legislatuur was Jan Jambon nog de grote vijand van de cultuursector, morgen trekt hij als kapitein van hun gezonken schip met een stappenplan/exitplan naar Brussel. “Het kan verkeren”, zei Bredero. De steun voor het exitplan aan Vlaamse kant is groot. Jambon kreeg in het Vlaams Parlement geen enkele vorm van tegenkanting vanop de oppositiebanken, ook niet van Vooruit en Groen.

Het plan van Jambon is geschreven door verschillende organisaties uit de amusementssector, zoals de huwelijkssector en de Artiestencoalitie. Het plan begint op 8 mei. Wanneer een evenement buiten met 50 aanwezigen weer is toegelaten, wil de sector dat optrekken naar 200 aanwezigen buiten en 100 aanwezigen binnen. Op 1 juni willen ze het optrekken naar 800 en 400 personen. Zij voorzien zelf de epidemiologische voorwaarden: 100 ziekenhuisopnames, 500 bezette bedden op intensieve en 40 procent vaccinatiegraad bij volwassenen. Ook als twee van de drie voorwaarden vervuld zijn, zou de versoepeling doorgaan. In Juli wil de sector het aantal toegelaten bezoekers optrekken 3.000 binnen en 5.000 buiten. “Wij vragen de politiek om dit plan goed te keuren in zijn totaliteit”, is te lezen in de gezamenlijke nota van Jambon.

Een vriendelijke vraag van de Vlaamse minister-president, maar de slaagkans van het ambitieuze plan is klein. “Epidemiologisch onhaalbaar”, klinkt het. Van wetenschappelijke kant doet men er alles aan om de situatie apocalyptisch voor te stellen. Vandaag nog komen biostatisci met nieuwe simulaties. De paaspauze heeft weinig opgeleverd volgens de experten. “Als er versoepelingen komen dan steven we af op de vierde golf”, klinkt het. Hun advies: “Twee weken extra geduld en de situatie ziet er al een stuk anders uit.”

Wanneer hebben we dat voor het laatst gehoord?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More