Vlaanderen en Marokko onderhandelen over coproductieakkoord voor films

Vlaanderen heeft sinds jaren een goede relatie met Marokko. Ook in 2021 zal minister-president Jambon de samenwerking met Marokko voortzetten.

De samenwerking rond het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna vereist regelmatig contact tussen de Vlaamse en Marokkaanse overheden. Daarbij komen ook andere dossiers aan bod. Ook de onderhandelingen over een audiovisueel coproductieakkoord met Marokko zal de minister-president voortzetten.

Momenteel wordt er volgens Jambon voor twee concrete dossiers samengewerkt met Marokko. Het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Darna heeft als opdracht de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Marokko, en van de Vlaamse en Marokkaanse gemeenschap in Brussel met de rest van Vlaanderen. De meerwaarde situeert zich volgens Jambon op twee vlakken: in het culturele veld met inspiratie, kennis en expertise-uitwisseling en op het vlak van de interculturele dialoog, met een beter begrip tussen de gemeenschappen. Het cultuurhuis zet ook in op de integratie van mensen met Marokkaanse wortels.

De dialoog voor de gezamenlijke organisatie van een dergelijk huis brengt volgens de minister-president ook andere raakvlakken naar boven.

Een uitvloeisel van die samenwerking zijn de onderhandelingen over een coproductieakkoord met betrekking tot film, gestart op vraag van de Vlaamse producenten. Een taxcreditsysteem en de regeling van 20 procent ‘cash prepaid’ op uitgaven van productiemaatschappijen in Marokko, maken dat land aantrekkelijk voor die sector. Jan Jambon vertelde het onlangs in het Vlaams Parlement.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More