Vlaamse uitrol coronavaccinatie gaat tergend traag

Je kan er niet naast kijken: in sommige landen wordt aan hoog tempo gevaccineerd. In Vlaanderen daarentegen moet de motor van de vaccintrein eerst nog warmgestookt worden. En dat die trein geen hogesnelheidstrein of TGV is, hebben we ondertussen al lang door.

In overleg met de sector en de zogeheten 13 ‘hub-ziekenhuizen’, die onder andere instaan voor de ontdooiing van die vaccins van BioNTech/Pfizer, heeft Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid een eerste planning opgesteld voor de verdere verdeling van COVID-19-vaccinaties in de Vlaamse woonzorgcentra.

Tussen 4 en 6 januari ontvangen die 13 Vlaamse hub-ziekenhuizen naar verwachting ongeveer 44.800 diepgevroren vaccins van Pfizer, nadien volgen regelmatige leveringen. Volgens het Agentschap heeft het ziekenhuis een dag nodig om de vaccins te ontdooien. Op basis van die informatie is de traagheid niet te wijten aan de hoeveelheid vaccins. Er zijn zowat 70.000 bewoners in die Vlaamse centra.

Met die voorraad zullen de ziekenhuizen vanaf woensdag 6 januari ontdooide vaccins laten bezorgen aan de woonzorgcentra. De eerste week gebeurt dat aan een tempo van ongeveer 1 woonzorgcentrum (WZC) per dag per ziekenhuis, vanaf 11 januari wordt het tempo volgens verwachting opgedreven afhankelijk van de mogelijkheden van het ziekenhuis.

Volgens de eerste planning van het Agentschap schieten op woensdag 6 januari slechts 4 hub-ziekenhuizen in actie: Gent, Kortrijk, Roeselare en Leuven. Elk ziekenhuis is verantwoordelijk voor 1 woonzorgcentrum. Je kan bezwaarlijk spreken van een vliegende start en het contrast met de alarmistische boodschappen van de laatste maanden is wel erg groot.

Bedoeling is dat er tegen zondag 10 januari 42 woonzorgcentra hun bewoners gevaccineerd hebben. “Aan dat tempo kunnen de verschillende ziekenhuizen en de woonzorgcentra gewend raken aan de procedures en de bestel- en registratiesystemen en er nog feedback op geven”, stelt het Agentschap.

Vanaf maandag 11 januari wordt het levertempo opgedreven naar het maximum dat elk ziekenhuis aankan. Dat verschilt per ziekenhuis. Hopelijk is de motor van de vaccinatiestoomtrein tegen dan helemaal op temperatuur.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More