Vlaamse regering wil besparen en geeft 10 miljoen euro om dat te onderzoeken

Alle macht aan de getallen.

Onze maatschappij is herleid tot ‘het getal’. We meten, becijferen, analyseren, vergelijken, creëren statistieken en modellen, allemaal om de toekomst te kunnen voorspellen en af te rekenen met het verleden. Studiebureau’s doen gouden zaken en worden rijkelijk vergoed om “oefeningen” te doen.

De Vlaamse regering – wat ook een soort van bedrijf is – wil besparen. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) wil een “Vlaamse brede heroverweging”, een “efficiëntie-oefening”. Hij wil weten waar hij zijn/ons geld aan uitgeeft en of het dat wel waard is. Daarvoor heeft hij “procesbegeleiding, extern advies en onderzoek” nodig die “spending reviews” gaan afleveren. “Stuurgroepen” gaan echter wel kijken of dat “proces” goed verloopt, want er zullen meerdere “deelonderzoeken” zijn en zelfs een “overkoepelende stuurgroep” van “experten’.

Dat zijn een hele boel dure woorden en, jawel, er hangt ook een stevig prijskaartje aan vast: 10 miljoen euro. De regering hoopt daarmee wel het gat in haar begroting mee dicht te rijden. Het mag dus een centje kosten.

Wat evenwel zo weinig mogelijk mag gaan kosten – zo blijkt uit een van de opdrachten die worden gegeven –  zijn de “sociale correcties” van onze maatschappij, studiebeurzen, kinderbijslag, subsidies en het sociaal tarief op de waterfactuur bijvoorbeeld. Daar moet het met minder kunnen. De politiek benoemt dat evenwel anders, zij willen het “overzichtelijker” maken, “bekijken of die efficiënter op elkaar kunnen worden afgestemd.”

Ironisch samengevat: “Het moet transparanter.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More