Vlaamse ministers slaan op de vlucht

Hilde Crevits en Bart Somers vluchten door het raam.

VRT-Journalist PieterJan De Smedt stond gisteren bij het Vlaams parlement in een poging om één en ander te weten te komen over de nieuwe corona-maatregelen en een stand van zaken van de contact tracing. Maar de ministers van het Vlaams Parlement gingen na de laatste vergadering voor de zomervakantie letterlijk op de vlucht. Bart Somers (Open Vld) en Hilde Crevits (CD&V) kropen zelfs door het raam naar buiten om de lastige vragen van de pers te ontwijken. Volgens Somers moest daar niets achter gezocht worden, ze “wilden gewoon op reis”.

Je kan stellen dat er behoorlijk wat zenuwachtigheid is bij de Vlaamse parlementsleden. De kritiek van de experten op de contact tracing komt hard aan. Het is ondertussen duidelijk dat die contact tracing onvoldoende – om niet te zeggen zo goed als onbestaande – is. We wilden dus wel eens van bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) weten hoe dat nu precies zit. En toen gebeurde er dit:

De Smet: “Mijnheer Beke, er zijn heel veel vragen over de contact tracing, waarom geeft u daarover geen interview?”

Het letterlijke antwoord van minster Beke: “We zijn daar absoluut mee bezig. We hebben daar gisteren ook nog samen rond de tafel gezeten. Dat is ‘work in progress’. Ik heb woensdag ook nog in het parlement gezegd : Daar zijn heel vragen gesteld. Wij moeten daar aan werken. Er zijn vandaag resultaten, maar die zijn onvoldoende en dus moeten we upgraden.” En weg was hij.

Met deze uitleg moet de Vlaamse bevolking het doen.

Op de vraag waarom er zo weinig gezondheidsinspecteurs – slechts 4 – zijn, wilde hij helemaal niet antwoorden. Beke dook in zijn auto. Ook minister president Jambon (N-VA) wilde niet antwoorden.

Bij de uitbraak van de corona-epidemie kon men zich nog verschuilen achter onwetendheid. Dat excuus kan nu niet meer worden bovengehaald. Het is misschien – in het belang van de volksgezondheid – verstandig om bepaalde bevoegdheden van bepaalde minsters te ontnemen?

Maandag zal minister van Welzijn Wouter Beke alvast ondervraagd worden door de corona-commissie. Björn Rzoska (Groen), die de commissie voorzit, maakt duidelijk wat de inzet is. “Als hij maandag geen concrete antwoorden geeft op enkele cruciale vragen, dan komt zijn politieke verantwoordelijkheid in het vizier.”

 

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More