Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

Vlaamse experten hoopvol, de Engelsen bibberen alweer

Redactie - 15-05-2021

De chaos is groter dan ooit.

Na het laatste Overlegcomité is het land in een lichte vorm van euforie. Gedreven door een electorale drang om te scoren, beslisten politici om te versoepelen. Een vijfdelig zomerplan werd uitgerold en het geloof in een zomer van het nieuwe normaal overmeesterde onze hoofden. Het zorgpersoneel morde, maar het was anders. De cijfers gingen dalen.

Het dagelijks aantal ziekenhuisopnames is vandaag opnieuw onder de 150. De totale ziekenhuisbezetting, het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg, het aantal besmettingen en overlijdens, ze dalen allemaal. Het lijkt alsof de landing is ingezet. Wouter Beke droomt al een van standbeeld als de redder des vaderlands, want het ziet ernaar uit dat tegen de nationale feestdag iedereen een prik zal hebben gehad. Ongelofelijk maar waar, maar zelfs biostatisticus Geert Molenberghs, één van de voorzichtigste onder de corona-experts, vindt dat de cijfers “de goede richting uitgaan”.

Maar...

Britten bibberen voor Indiase variant: Mogelijk in juli weer 1.000 doden en 10.000 ziekenhuisopnames per dag”, bloklettert ‘Het Nieuwsblad’. Pardon? Op 10 mei was het euforie op het eiland. Ze hadden nul coronadoden geteld die dag. Nu komen de aangekondigde versoepelingen in gedrang.

Wat weten we van die Indiase variant? Zoals gewoonlijk lopen de meningen uit elkaar. De Indiase variant zou ongeveer 15 procent besmettelijker en daardoor minder gevaarlijk zijn dan de Britse mutatie. De WHO heeft de B1.617 – zoals de mutatie wordt genoemd - niet aangemerkt als ‘zorgwekkend’.

“De kans is reëel dat de Indiase variant binnen een tweetal maanden ook in België de nieuwe marktleider wordt en de Britse variant verdringt”, zegt Marc Van Ranst. Moeten we ons dan zorgen maken? Wie maakt er zich ondertussen nog druk over de Britse variant? Die werd destijds aangekondigd als zou hij het hele continent decimeren. En hoe zou het zijn met die bus besmette Indiërs, die Van ranst ontdekte in een bus net voor het Overlegcomitié? Moeten we voorzichtig zijn?

Beschermen onze vaccins ons wel tegen de nieuwe mutaties? De farmawinkel draait op volle toeren. Straks gaan we ook kinderen en pubers vaccineren en er is een derde coronaprik op komst vanaf december om de immuniteit te boosten.

Sinds gisteren moeten Amerikanen die volledig gevaccineerd zijn met het coronavirus op de meeste plaatsen geen mondmasker meer dragen. “Dit is een goede dag voor ons land”, zei een euforische president Joe Biden. Donaldd Trump was hier bij Björn Soenens niet mee weggekomen.

“We moeten over het muurtje kijken”, zegt Van Ranst. Hij bedoelt dat we Engeland in de gaten moeten houden, zien hoe het daar afloopt. Hij beschouwt de coronacrisis nog niet als voorbij.

Toch verandert er voorlopig niets. De mondmaskers - die ooit als nutteloos werden aangekondigd - blijven, we moeten meer gaan ventileren en CO2-meters worden verplicht. Straks kunnen we massaal op reis met de coronapas. Wat ‘dingen’ uitwisselen en met ‘opgeladen batterijen’ weer aan de slag. Zolang we maar kunnen meten, kunnen we verder?

Marc van ranst Engeland Corona Versoepelingen Indiase variant

Reacties

Resterende karakters 500

Lees meer

Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken