Vlaams Belang wil korting op Belgische bijdrage aan EU

Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds 1985 een correctie onderhandeld op zijn bijdragen aan de EU. De Britse conservatieve premier Margaret Thatcher, toen aan de macht sinds 1979, bekwam die korting op de Britse bijdrage aan de Europese begroting.

Volgens kamerleden Vermeersch en Ravyts van het Vlaams Belang moet België niet alleen een bijdrage betalen aan de EU, maar ook nog “een bijkomende correctie betalen ten gunste van Denemarken, Ierland en het VK. Ook deze landen hebben een politieke korting onderhandeld.”

De Belgische regering heeft volgens de kamerleden nooit zelfs nog maar de geringste poging ondernomen om – zoals andere lidstaten – kortingen te bekomen op de bijdrage. De kamerleden: “In het kader van de huidige vaststellingen dat Vlamingen de grootste nettobetalers aan de EU zijn, moeten deze extra transfers vanuit Vlaanderen worden aangewend om met daadkracht binnen de Europese Unie het dossier van de financiering van de Unie op tafel te gooien en een rechtvaardiger verdeling te bekomen door middel van een korting voor België in het algemeen, maar dus voor Vlaanderen in het bijzonder. Er moet een korting worden afgedwongen van minstens 10 %.” België is zeker een nettobetaler aan de EU.

Concreet stelden parlementsleden Wouter Vermeersch en Kurt Ravyts voor om via een amendement in de allocatie 40 10 35.10.10 (van de uitgavenbegroting 2021) het getal 4.377.000 te vervangen door 3.939.570 (een bedrag dat 10 % lager is dus). Dat onderdeel van de begroting gaat over de financiering van de EU. Het amendement werd verworpen.
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More