Vlaams Belang wil censuur op sociale media verbieden

Wetsvoorstel moet de macht van Facebook en Twitter aan banden leggen.

Vorige week werd de Twitterpagina van de voorzitter van het Vlaams Belang, Tom Van Grieken geblokkeerd. Volgens Van Grieken was dat omdat hij een socialistisch politicus ervan beschuldigde zijn huis te decoreren met het portret van een massamoordenaar (Stalin). Daarmee suggereerde Van Grieken dat de reden van het blokkeren politiek geïnspireerd was. Voor Vlaamse Belang was het alvast een druppel teveel. De partij heeft daarom een wetsvoorstel ingediend dat sociale media zoals Facebook en Twitter moet verhinderen om willekeurig gebruikers en posts te verwijderen.

Volgens de partij spelen sociale mediagiganten vandaag zowel rechter als beul over de inhoud die hun gebruikers delen op de diverse platformen. “Dat gebeurt vaak met vage, ruim interpreteerbare en zelfgemaakte regels die boven de diverse nationale wetgevingen worden gesteld. De laatste jaren is de vaak arbitraire moderatie van het online discours ontspoord en krijgen we steeds meer te maken met openlijke censuur”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid en juriste Marijke Dillen. “Het gaat van dubieuze praktijken rond ‘fact checking’ en het mysterieuze ‘shadow banning’ van sommige politici, tot het blokkeren van politieke dissidenten.”

De partij vraagt aan het parlement om een jurdisch kader te creëren waarbinnen de sociale mediadiensten mogen opereren. Als het aan Vlaams Belang ligt, dan mogen Facebook en Twitter niet langer berichten blokkeren die de Belgische wet niet schenden. Internetgiganten mogen van de partij geen mening hebben. Of beter: “Het is niet omdat deze of gene mening de internetreuzen niet aanstaat, dat die mening moet verboden worden.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More