Vivaldi-regering krijgt omstreden miljoenenbeslissing van BIO op haar bord

In de Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen staat woensdag een mondelinge vraag van kamerlid Malik Ben Achour (PS) op de agenda over de financiële steun van BIO aan het bedrijf Feronia. De vraag van het kamerlid is opmerkelijk aangezien de PS in de Vivaldi-regering zit en door deze vraag de regering-De Croo in verlegenheid kan brengen.

De missie van de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) is het ondersteunen van een sterke privésector in ontwikkelingslanden en opkomende landen, zodat zij toegang krijgen tot groei en duurzame ontwikkeling in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen.

BIO leende volgens website Apache in 2015 10 miljoen euro aan Plantations et Huileries du Congo, een volgens Apache ‘omstreden bedrijf’ dat in Congo actief is in palmolie.  Toen moederbedrijf Feronia failliet ging en werd overgenomen door een investeringsfonds dat gevestigd is op belastingparadijs Mauritius, besloot BIO volgens Apache om enkele miljoenen van de schuld kwijt te schelden, tot grote woede van verschillende ngo’s.

Apache: “Deze lening aan de agrobusiness, gekenmerkt door een gewelddadig conflict over land, roept ernstige vragen op over het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid dat BIO en de Belgische staat nastreven. ’Hoe kunnen we aan de belastingbetaler uitleggen dat de Belgische staat een cadeau van 5 à 9 miljoen dollar geeft aan een omstreden landbouwbedrijf onder het mom van Belgische ontwikkelingshulp?’, zegt Florence Kroff van FIAN Belgium.” Dat is de vraag die woensdag beantwoord zou moeten worden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More