Vijf haatpropagandisten vandaag actief in Belgische niet-erkende religieuze instelling of moskee

Volgens minister van Justitie Van Quickenborne zijn er in de Gemeenschappelijke Gegevensbank (GGB) van het OCAD een vijftal individuen opgenomen als haatpropagandist die nog steeds deel uitmaken van een niet-erkende religieuze instelling of moskee. De minister: “Het gaat daarom niet steeds om imams, maar er is wel degelijk een betrokkenheid bij de religieuze instelling waar ze onderdeel van uitmaken.”

Haatpropagandisten (HP’s) zijn personen die het gebruik van geweld willen rechtvaardigen omwille van ideologische doeleinden. Met hun invloed willen ze hun omgeving doen radicaliseren en schade toebrengen aan de rechtstaat (toegevoegd op basis van het KB van 23/04/2018).

Er is volgens de minister tevens een vijftal individuen opgenomen in de GGB als haatpropagandist die in het verleden een functie als imam uitoefenden. Van Quickenborne vertelde dit vandaag in De Kamer.

Het OCAD is de operationele beheerder van de GGB, de tool die de multidisciplinaire aanpak van het Plan R in praktijk brengt. Ze werd opgericht in 2016, nadat honderden Belgen naar Syrië en Irak waren vertrokken om zich aan te sluiten bij terreurgroep Islamitische Staat, als een van de maatregelen van de regering om de strijd tegen terrorisme en extremisme meer armslag te geven.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More