Vier 30ste verjaardag van Bloodsport met 10 leuke weetjes (video)

Bloodsport is puur jeugdsentiment. Eind jaren tachtig zaten karatelessen plots overal bomvol, dankzij de geweldige traptechnieken van een piepjonge Jean-Claude Van Damme.

Zijn Frans accent vormde geen belemmering om een Amerikaanse vechtsporter te spelen. De film vertelt het verhaal van Frank Dux die zogezegd de eerste westerling was die in Hongkong een martial arts-toernooi won. Dit met minimale middelen gemaakte knokspektakel betekende voor Van Damme zijn doorbraak in de VS. Een film die het puur moest hebben van een indrukwekkende gevechtschoreografie zonder enig gebruik van wires of CGI. Combineer dit met een geweldige soundtrack en een charismatische Van Damme, en u heeft de perfecte cheesy eighties movie.  

Het totale budget van Bloodsport was anderhalf miljoen dollar, peanuts dus. De film bracht wereldwijd 30 miljoen dollar op en werd een VHS-klassieker van formaat.

Hier tien interessante weetjes:

1. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal… maar niet echt.
Nadat de film een hit werd, onderzocht de krant L.A. Times of het verhaal van Frank Dux wel echt klopte. Nergens konden ze een bewijs vinden dat de militair ooit aan een dergelijk tornooi had deelgenomen. Er was geen enkele getuige te vinden. Volgens de L.A. Times bleek zelfs dat de trofee die Dux op de kumite had gewonnen, kwam van een winkeltje vlakbij zijn thuisadres. Dux heeft altijd beweerd dat de krant samenwerkte met ninjutsu-meester en concurrent Stephen K. Hayes, om hem in het diskrediet te brengen.

2. Van Damme kreeg de rol dankzij zijn opvallende traptechniek.
The Muscles From Brussels liep zonder een rooie duit door de straten van Los Angeles, toen hij plots Menahem Golan in het vizier kreeg. Golan was de grote baas van de actiestudio Cannon Films. Van Damme benaderde hem en deed een trap naar zijn gezicht, millimeters verwijderd van zijn snuit. Golan was zo onder de indruk van zijn techniek dat hij hem meteen de hoofdrol aanbood voor Bloodsport.

3. Van Damme werd niet rijk van de film.
Ondanks het feit dat Bloodsport wereldwijd de kassa deed rinkelen, kreeg Van Damme slechts 25.000 dollar voor zijn rol als Dux.  Kleingeld in vergelijking met zijn best betaalde rol in Timecop uit 1994 (8 miljoen dollar).

4. De slechterik Chong Li was een boezemvriend van Bruce Lee.
De Chinese vechtsportheld Bolo Yeung speelde in vele Aziatische kung-fu films voordat hij als slechterik in Enter the Dragon (1973) met Bruce Lee, ook bekend werd in het westen. Met zijn kolossale lichaamsbouw en karakteristieke uiterlijk werd hij zo één van de beste en herkenbare bad guys ooit.

5. Bloodsport inspireerde het spel Mortal Kombat.
Mortal Kombat begon haast als een wegwerpproject bij Midway . Het productieteam wilde een hardere, meer serieuze fighting game op de markt brengen met gedigitaliseerde versies van echte acteurs in plaats van getekende personages. Oorspronkelijk zou een gedigitaliseerde versie van onze eigenste Muscles from Brussels zelfs de hoofdrol van Johnny Cage spelen. Maar die deal ging uiteindelijk niet door. Een geheim toernooi, geïnspireerd op de ondergrondse Kumite uit Bloodsport en het eiland van Mr. Han uit Enter the Dragon, werd uiteindelijk wel de setting voor de game.

6. Bloodsport had geen budget voor stuntmannen.
Dat betekende dat alle acteurs zélf slagen moesten incasseren. U zou denken dat de meeste acteurs in Bloodsport reeds ervaring hadden in de gevechtskunst, maar niets is minder waar. Het merendeel bestond uit professionele dansers.

7. Er waren slechts twee echte krijgers op de set.
Van alle gevechten die u te zien kreeg in Bloodsport, hadden alleen deze twee mannen ervaring in een gevechtssport. Professionele kickbokser Michel Qissi en Muay Thai-expert Paulo Tocha. Beiden moesten het in de film opnemen tegen Van Damme.

8. Bloodsport is één van de lievelingsfilms van… Donald Trump.
Volgens een interview uit 1997 van de New Yorker, beschrijft Trump de film als ‘an incredible, fantastic movie‘. 

9. De acteur Donald Gibb was ooit een NFL-speler.
De 1,93 meter grote Donald Richard Gibb verwierf vooral bekendheid dankzij zijn rol als Ogre in de VHS-klassieker Revenge of the Nerds.  Daarvoor speelde hij American Football bij de San Diego Chargers. Momenteel is de 63-jarige ex-acteur eigenaar van een bar in Chicago en promoot hij zijn eigen bierlabel: Ogre Beer.

10. Een remake is in de maak.
Jean-Claude van Damme was al te zien in de remake van Kickboxer maar of hij ook in deze remake zal opdagen is nog niet duidelijk. Want de plannen voor de remake van Bloodsport liggen al sinds 2011 op tafel. Het is dan ook geen gemakkelijke taak om van een cultfilm van dit formaat een evenwaardige opvolger te maken.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More