Verzet tegen biometrisch toezicht bij Europese Commissie

De Europese Commissie heeft vandaag besloten tot registratie van een Europees burgerinitiatief getiteld “Initiatief van het maatschappelijk middenveld voor een verbod op grootschalig biometrisch toezicht”.

Biometrie duidt op een van de identificatiemethoden op basis van unieke lichaamskenmerken van personen. Gezichtsherkenning is bijvoorbeeld een biometrische techniek die gebruikt kan worden als herkennings- en identificatiemethode.

De organisatoren van het burgerinitiatief dringen er bij de Commissie op aan dat zij wettelijke maatregelen voorstelt om definitief een einde te maken aan willekeurig en op willekeurige wijze gericht gebruik van biometrische gegevens dat tot grootschalig toezicht of ongepaste inmenging in de grondrechten kan leiden.

De Commissie is van mening dat het burgerinitiatief aan de noodzakelijke voorwaarden voldoet en dus juridisch gezien ontvankelijk is, en heeft daarom besloten het te registreren. Zij heeft in dit stadium nog niet gekeken naar de inhoud van het burgerinitiatief.

De organisatoren kunnen binnen zes maanden na de registratie van vandaag beginnen met het verzamelen van steunbetuigingen. Als er binnen een jaar een miljoen steunbetuigingen voor het burgerinitiatief worden verzameld uit ten minste zeven verschillende lidstaten, moet de Commissie binnen zes maanden reageren. De Commissie kan vervolgens beslissen om al dan niet in te gaan op het verzoek om actie te ondernemen. In beide gevallen moet ze haar besluit motiveren.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More