Verstandhouding virologen politiek totaal verzuurd

“België lijdt aan de werkgroepziekte”

We lezen verbitterde woorden van virologen in Het Nieuwsblad vandaag. Bij het begin van de crisis mochten de wetenschappers de hete kolen uit het vuur halen en hielden de politici zich in gespeelde deemoed op de achtergrond. Niemand wilde zich verbranden, maar de verkiezingen waren nog veraf. Nuja, verkiezingen, laten we zeggen dat federale onderhandelingen on hold waren gezet. En dat is niet meer zo.

Wanneer de dreigende schaduw van stemmenverlies boven het politieke land schuift, komt het slechtste in de politicus naar boven. Dan zijn wetenschappers met slechte boodschappen zijn niet compatibel met de ambitie van de politiek. Waar het voorheen allemaal traag en onder de radar diende te gebeuren, moet het nu plotseling, snel, ‘meer’ en opzichtig. Reslutaat: irritatie aan beide kanten.

Vakantiehuizen met 50 personen? Dat is niet de bedoeling. Dansen op een trouwfeest? Onverantwoord. Niet voorbereid op een vakantiebestemming in lockdown? We hadden het nog zo gezegd. Sinds de rapporten van de GEES openbaar zijn, lees je telkens weer “we herhalen” en “we blijven benadrukken”, iets wat door de politiek als een lastig belerend vingertje wordt ervaren.

De virologen waarschuwen nogmaals dat hun waarschuwingen in de wind worden geslagen en hun aanbevelingen te losjes worden geïnterpreteerd. De manier waarop de toeristische sector wordt heropgestart– en dat geldt voor alle landen – zou wel eens voor een vernietigende tweede golf kunnen zorgen. Het argument van de politici dat wetenschappers makkelijk praten hebben omdat ze geen rekening moeten houden met de staatsschuld, het gezond houden van de bedrijven en al die andere verantwoordelijkheden, zou dan wel eens heel banaal argument kunnen worden. Nu lijkt het misschien op de dweilen met de kraan open, straks valt er niet eens meer te dweilen.

Maar het kan nog erger. Als de drie koningen er straks niet in slagen om een stabiele coalitie te vormen, dan stijgt de electorale koorts. Als het spook van de verkiezingen uit de kast komt, dan wordt elke redelijke communicatie tussen virologen en politici onmogelijk.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More